Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Nacionalna geografija rs, objavila B.B. ]

03. 10. 2018. 15:15   >>  14:56

UTICAJ DRUŠTVENIH MREŽA

Sve više djece sa poremećajem sna

Sve više djece pati od poremećaja sna, a naučnici taj problem povezuju s gotovo neizostavnim korišćenjem društvenih mreža i digitalnih uređaja neposredno prije spavanja. Stručnjaci ukazuju i na odgovornost roditelja.

Naučnici napominju da se pretjerano korišćenje Instagrama, Snapchata, Facebooka i Twittera može povezati s razvojem nekih mentalnih poremećaja, poput depresije, ali i gojaznosti, pišu britanski mediji.

Prema podacima britanskog Državnog zavoda za zdravstvo (NHS) u posljednjih šest godina broj hospitalizacija djece s poremećajem sna značajno je porastao. Među mladima do 16 godina taj broj je u zadnjih pet godina porastao sa 6.520 evidentiranih na 9.429.

Neki stručnjaci smatraju da ne bi trebalo demonizovati društvene mreže, nego naučiti roditelje da sopstvenom djetetu postave granicu kada je korišćenje tih platformi u pitanju.

"Svi znamo da plavo svjetlo s ekrana pametnog telefona može poremetiti san, ali mislim da je, nakon brojnih upozorenja, u ovom slučaju za neispavano dijete odgovoran roditelj", kaže stručnjak za 'digitalnu detoksikaciju' Tanja Gudin, autorka knjige "Stop Staring at Screens".

I njena koleginica Viki Doson ističe važnost pravila koje nameće roditelj, kada je posrijedi odlazak u krevet i nekorišćenje mobilnog telefona i kompjutera neposredno prije spavanja.

"Navika odlaska u krevet u isto vreme i uz određene rituale preduslov je za kvalitetan san. Na loš kvalitet sna, uz pametne telefone može uticati i loša prehrana, na primer konzumiranje slatkiša ili energetskih pića neposredno prije odlaska u krevet", podsjeća Doson.

"Među djecom danas vladaju dvije epidemije kada je zdravlje u pitanju - gojaznost i mentalni poremećaji, a oni dovode do poremećaja spavanja", kazao je Majkl Farkar, stručnjak za medicinu spavanja i sna u londonskoj dječjoj bolnici "Evelina".

"Oduvek smo vjerovali da je neispavanost posljednica gojaznosti, ali u zadnje je vrijeme sve više dokaza po kojima neispavanost doprinosi gomilanju kilograma. Kada je dijete neispavano, organizam reaguje hormonalnim disbalansom koji može uticati na apetit i na osećaj gladi. Dakle, kad su jako umorna i neispavana djeca žude za nezdravom hranom", kaže Farkar.

Dodaje da san može poremetiti tjeskoba, ali i obrnuto - neispavanost može doprinijeti anksioznosti.

"Djeci je od najranijeg životnog doba potrebna konzistentna rutina u većini stvari. Postupno smanjenje aktivnosti pred kraj dana, pri čemu treba smanjiti i upotrebu pametnih telefona, posebno neposredno prije odlaska na spavanje", smatra on.

Psiholozi naglašavaju da je važno aktivno djetetu postaviti određena ograničenja i pratiti na koji način koristi internetske sadržaje.

Ograničenja i pravila su vrlo važna za postavljanje jasnih granica, te za učenje samokontrole kod djece, ali ne smiju biti jedini način vaspitavanja.

Značajno je podsticati zdrave navike i pružati pozitivne modele u porodičnom životu.

Manja je vjerovatnoća da se kod djeteta razvije svojevrsna zavisnost o društvenim medijima, ako je naviklo s porodicom da odlazi na izlete, zajedno igra društvene igre i druži se u krugu porodice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније