Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Krstarica rs, objavila B.B. ]

04. 10. 2018. 07:53 >> 07:32

KORIST PILULA

Vitamini ne umanjuju rizik od srčanih oboljenja

Naučnici ukazuju na to da ni vitamin C ni vitamin D ne smanjuju rizik od nastanka srčanih oboljenja, srčanog infarkta i moždanog udara, kao što se ranije vjerovalo.

Većina osoba uzima vitamine u obliku pilula da bi preduprijedila nastanak određenih hroničnih bolesti.

Klinička studija ispitivala je 14.641 ljekara prosječne starosti 64 godine, koji su redovno uzimali ili vitamin C ili vitamin E ili praznu pilulu, tj. placebo u toku osam godina.

Oni koji su uzimali vitamine nijesu pokazali nikakvu razliku u nastanku gorepomenutih oboljenja u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.

Jedna druga studija, rađena među Japancima oboljelim od šećerne bolesti, nije potvrdila da uzimanje malih doza aspirina može da preduprijedi bolesti srca i krvnih sudova.

Naučnici sa Harvardskog medicinskog fakulteta (Brigham and Women’s Hospital, Boston) na kom je klinička studija izvedena, smatraju da ljudi treba da se fokusiraju na zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i izbjegavanje rizičnih faktora, kao što je masna hrana, kako bi smanjili rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja.

Jedna druga klinička studija sa Kalifornijskog univerziteta potvrdila je da uzimanje pilula vitamina D povećava stvaranje zaštitne supstance koja se normalno nalazi u koži i koja može da spriječi kožne infekcije, uključujući i ekcem.

Naučnici su utvrdili da redovno korišćenje pilula vitamina D koriguje defekt imunog sistema, odgovornog za nastanak ekcema, koji se javlja kod 10 do 20 odsto djece i 1 do 3 procenta odraslih.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније