Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Telegraf, Objavila: P.B. ]

05. 09. 2018. 23:47 >> 23:29

NUTRICIONISTI SAVJETUJU

Namirnice koje pomažu kod nadimanja

Nadimanje je problem sa kojim se susrijeće sve više ljudi. Postoje dvije vrste nadimanja i to ono koje je izazvano gasovima i ono koje je izazvano vodom.

Ono koje je izazvano gasovima tjera vas da svaki put poslije obroka otkopčavate pantalone nakon što ste pojeli određene vrste namirnica.

Među njima su najčešće pasulj, mlijeko, povrće poput brokolija ili karfiola, ali i masna hrana.

Kod nadimanja izazvanog vodom, može da se desi da oteknete svuda pomalo.

Do ovakvog nadimanja dolazi uslijed promjene nivoa hormona tokom menstrualnog ciklusa, dehidratacije ili kada jedete dosta slane hrane, a ne unosite nedovoljno kalijuma i vode.

Bez obzira na to šta i kako vam izaziva nadimanje ove namirnice vam mogu mnogo pomoći u borbi protiv nadimanja:

Jogurt

Pun je probiotika, dobrih bakterija koje nastanjuju naša crijeva, pomažu u varenju i smanjuju upale. Odlučite se za grčki tip jogurta kako biste unijeli više proteina, a manje ugljenih hidrata. Napravite od njega desert tako što ćete mu dodati malo grejpfruta ili borovnice. Ako ste netolerantni na laktozu, probajte kefir.

Đumbir

On je jedan od najstarijih lijekova koji su poznati u narodu i ima protivupalno dejstvo. Sadrži enzim za varenje zingiben koji pomaže da se razgrade proteini. Smanjuje upale crijeva i blagotvorno djeluje na stomak.

Banane

Kalijum je zaslužan za to što je ova vrsta namirnice odlična protiv nadimanja. Hrana bogata kalijumom pomaže izbacivanju soli i vode iz organizma. Jedna banana neće kao rukom odnijeti nadimanje, ali ukoliko obogatite ishranu kalijumom primijetićete poboljšanje.

Limun

Ubacite sok od limuna u svakodnevnu ishranu i poboljšajte varenje.

Veoma je sličan stomačnoj kisjelini pa pomaže u smanjenju nadutosti.

Dinja

Bogata je vodom i doprinosi hidrataciji vašeg organizma. Prirodni je diuretik pa će vam pomoći da iz tijela izbacite višak vode. Ima dosta kalijuma pa će tijelo osloboditi i viška soli i vode.

Avokado

Ukoliko ste na keto dijeti, avokado je odličan izbor za vas kako biste se riješili nadimanja uz pomoć kalijuma. Brzo će vas zasititi pa nećete biti gladni brzo nakon obroka.

Krastavac

Sadrži dosta vode i pomaže nam da budemo hidrirani. On može pomoći izbacivanju viška vode i gasova iz naših crijeva. Sadrži sumpor i silikon, koji djeluje kao blagi diuretik.

Špargla

Specifičan ukus ove hranljive biljke krije tajnu njene moći.

Ima aminokisjeline koje su odličan diuretik i bore se protiv viška vode u organizmu. Sadrže i probiotska vlakna koja pomažu da se naš digestivni trakt pokrene.

Kivi

Ovo moćno malo voće ima enzim aktinidin, a bogat je i kalijumom.

Papaja

Papain u papaji je enzim koji pomaže u varenju hrane i u borbi protiv upale. Pored vlakana, unijećete i vitamin A, ali zadržite se samo na jednoj porciji ovog egzotičnog voća jer sadrži dosta glukoze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније