Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Dnevnik.hr Objavila: P.B. ]

29. 08. 2018. 08:54 >> 08:37

IZDUVNI GASOVI

Ne zagađuju samo okolinu nego nas i "zaglupljuju"

Hronična izloženost zagađenom vazduhu može biti povezana sa kognitivnim sposobnostima, pokazali su rezultati studije provedene u Kini, piše BBC.

Naučnici vjeruju da se negativan uticaj zagađenog vazduha na zdravlje ljudi povećava sa godinama i najsnažnije pogađa muškarce izložene fizičkim poslovima na otvorenom i manje obrazovane osobe.

Kineski naučnici su tokom četvorogodišnjeg perioda pratili verbalne i matematičke sposobnosti oko 20 000 Kineskinja i Kineza.

Vjeruju da rezultati mogu biti primijenjeni globalno, s obzirom na to da više od 80 odsto svjetskog urbanog stanovništva udiše mnogo sitnih lebdećih čestica raspršenih u vazduhu kao što su dim, čađ, prašina, čestice teških metala i njihovih legura.

Studija na kojoj su radili naučnici sa univerziteta u Pekingu i američkog Jejla, zasnovana je na mjerenju sumpor-dioksida, azot-dioksida i naročito lebdećih čestica manjih od 10 mikrona u prečniku (PM10) u mjestima u kojima su učesnici studije živjeli.

U istraživanju nije mjerena količina ugljen-monoksida, ozona i većih lebdećih čestica.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zagađenje vazduha, poznato i kao “nevidljivi ubica” godišnje u svijetu uzrokuje 7 miliona prijevremenih smrti.

Zagađenje povećava i rizik od degenerativnih bolesti poput Alchajmera i ostalih oblika demencije, pokazalo je istraživanje.

"Uzorak na kojem smo radili omogućio nam je da proučimo uticaj zagađenja vazduha na pojedince tokom procesa njihovog starenja. Riječ je o novim saznanjima", rekao je jedan od autora studije Xi Čen sa Odsjeka za javno zdravlje na Jejlu.

Tokom istraživanja naučnici su proučavali zdravstveno stanje osoba oba pola starijih od 10 godina, u razdoblju od 2010. do 2014.

Pritom su koristili 24 standardizovana matematička upitnika i 34 pitanja koja su zasnovana na prepoznavanju riječi.

Istraživanja su i ranije povezivala zagađenost vazduha sa negativnim uticajem na kognitivne sposobnosti učenika i studenata.

"Posljednje istraživanje koje smo proveli poklapa se sa ranijim studijama", rekao je Derek Ho sa visoke politehničke škole u Pekingu, koji već dugo proučava posljedice ekstremnih vremenskih uslova na zdravlje ljudi, kao što je magla.

"U ovom istraživanju fokusirali smo se na “kineski scenario” i činjenicu da je studija puno detaljnija u odnosu na brojne druge", rekao je Ho.

Čini se da brojni zagađivači direktno utiču na hemiju u mozgu na mnoštvo načina.

Zagađene čestice, na primjer, mogu unijeti toksine kroz male prolaze i ući direktno u mozak, a neki zagađivači vrlo negativno utiču na “psihu” pojedinca, povećavajući opasnost da obole od depresije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније