Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Objavio: I. P. ]

05. 08. 2018. 08:13 >> 07:57

UVRSTITE GA U ISHRANU

Ima ga na svakoj pijaci i veoma je zdrav

Kuvan, pečen - manje ili više slan, ali i kao najpopularnija grickalica - kokice, kukuruzu je već počela sezona, pa je pravo vrijeme da ga uvrstite u svakodnevnu ishranu

Većina ljudi voli ovu biljku. U vezi sa kukuruzom, sve može da bude zabavno - od čišćenja, kada pravimo "brkove", do musavog lica od uva do uva kada zagrizemo klip. Ali, kako ne bi sve ostalo samo na ukusnoj grickalici donosimo vam njegovu priču. 

Porijeklo 

Porijeklo ove žitarice je južni Meksiko, a na Stari kontinent ga je prenio Kolumbo. Popularnost kukuruza je ubrzano rasla pa se tako proširio i u Francusku, Italiju, Balkan i Tursku. Danas se najviše proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Isplativost 

Od stabljike, preko zrna i lišća - svi njegovi djelovi su iskoristivi u nekoj od grana industrije. 

Šta sve može sa njim 

Zbog svoje velike iskoristivosti sastavni je dio više od 1.000 različitih proizvoda. Koriste ga prehrambena, farmaceutska, kozmetička, tekstilna i hemijska industrija. 

Kokice 

Postoji mnogo vrsta kukuruza, ali da biste uživali u bioskopu potrebno je odabrati posebnu sortu prikladnog imena kokičar. Najpogodniji je za puckanje, jer u sebi sadrži malu količinu vode, koja, kada se zagrije i pretvori u paru natjera zrno na eksploziju. Da, kao i u svemu i s kokicama treba biti umjeren. 

Pogotovo s onima u bioskopu. Naime, one često sadrže velike količine maslaca i soli, pa nisu najbolji odabir ako pokušavate da pazite na liniju. Radije ih ispecite sami, a možete ih posipati nekim drugim začinom, na primjer čilijem. 

Šta zapravo grickate 

Kao i kod ostalih žitarica, kukuruz obiluje ugljenohidratima i vlaknima, sadrži vitamin B, malo vitamina C i puno minerala. Važno je i da znate kako da odaberete najbolji kukuruz. Zrelom i pravom kukuruzu zrna moraju biti puna i gusta, a kraj na kojem je bio pričvršćen za biljku, sočan je i jarke boje. 

Skladištenje 

Kao prvo, kukuruz ne smije stajati na toplom mjestu. Najbolje ga je držati u frižideru, jer se šećer u njemu, na višim temperaturama, brzo pretvara u skrob. Skuvajte ga brzo - najviše za dva do tri dana jer već tada lagano gubi na ukusu. Ako ga kuvate, ne solite vodu. Navodno so iz vode pri kuvanju kukuruz čini tvrđim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније