Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Index.hr, Objavila: P.B. ]

13. 07. 2018. 22:59 >> 22:45

PIJTE VODU

I umjerena dehidriranost šteti

Gubitak tečnosti koji odgovara dva odsto težine rezultira poremećajima kognitivnih funkcija, utvrdili su naučnici.

Čak i blaga, do umjerena dehidriranost, dovodi do poremećaja pažnje i otežanih sposobnosti odlučivanja, objavljeno je u časopisu "Medicine & Science in Sports & Exercise".

Naučnici su utvrdili da je dehidriranost posebno stvarala probleme u zadacima koji zahtijevaju pažnju, motornu koordinaciju i tzv. izvršnu funkciju koja uključuje npr. snalaženje na geografskim kartama, pravopis, računanje ili ispravljanje tekstova.

''Već znamo da fizička spremnost pati kad se pređe prag od dva odsto tjelesne mase, posebno nakon vježbanja u toplom okruženju'', kaže šefica istraživanja Mindi Milard-Staford, profesorica na fakultetu bioloških nauka Instituta za tehnologiju u Džordžiji.

''Zato je postavljeno pitanje šta se događa u mozgu uz isti gubitak tečnosti što je prilično često kod ljudi koji su aktivni ili rade napolju. Kao što ćelijama mišića treba voda, tako trebaju i ćelijama našeg mozga."

Učinci takve dehidracije nisu bili dramatični, ali su rasli povećavanjem dehidriranosti, kaže Milard-Staford.

Nova studija nije prva koja istražuje uticaj dehidriranosti na kognitivne funkcije, ali ranije su imale protivrječne rezultate jer je bilo obuhvaćeno malo ispitanika.

Zato je Milard-Staford svojim istraživanjem obuhvatila 33 ranija sa ukupno 413 odraslih osoba.

Što ste više dehidrirani, to manje radi um

U okviru tih istraživanja ispitanici bi nakon tjelesnih aktivnosti po toplom vremenu i uz uskraćivanje tečnosti izgubili od 1 do 6 odsto težine.

Profesor hitne medicine sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu dr Ronald Rot, koji nije bio uključen u istraživanje, ocjenjuje da je pravi trenutak za takva istraživanja zbog globalnog zagrijavanja i podsjeća vikend-sportiste i one predanije koliko je važno uzimati dovoljno tečnosti.

''Mislim da ovo potvrđuje nešto što smo i inače smatrali tačnim'', kaže Rot.

Poruka je: što ste više dehidrirani, to vam um slabije radi i vaše sposobnosti donošenja odluka brzo stradaju.

Rot podsjeća da su simptomi dehidriranosti opšta nemoć, slabost mišića, smanjeno lučenje urina, zbunjenost.

Za toplije dane preporučuje da se unaprijed napravi plan vježbanja kako dehidriranost ne bi dovela do pogrešnih odluka.

Rot upozorava i da ne treba konzumirati prevelike količine vode jer to može dovesti do opasnog stanja - hiponatremije.

''Važno je dobro uravnotežiti unos i gubitak tečnosti", kaže on i upućuje na jednostavan način, kontrolisati boju urina koja je vrlo svijetla ako se unosi previše vode, a intenzivna i tamnije žuta ako je urin koncentriran, odnosno ako je osoba dehidrirana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније