Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Dnevnik.hr; Objavila P.B. ]

12. 07. 2018. 22:41 >> 22:27

BANANE

Koje su zdravije: zelene ili prezrele?

Banane su mnogima omiljeno voće.

Ne samo što im je prihvatljiva cijena, nego su i vrlo praktične jer ih možete ponijeti na posao ili putovanja, a brojna su i pozitivna dejstva na naše tijelo.

Dok su jednima draže čvrste, tek lagano žute banane, drugi više vole one koje već imaju braon tačkice.

Jeste li znali da se sadržaj nutritivnih vrijednosti drastično mijenja dok banana prolazi svoje različite faze od zelene kore prema braon?

Dok im je kora gotovo potpuno zelena, banane u sebi imaju obilje tzv. otpornog skroba koji se u našem tijelu ponaša poput vlakna.

Takva vrsta skroba kontroliše nivo šećera u krvi, čime može značajno uticati na prevenciju dijabetesa, a ujedno pomaže i u snižavanju nivoa holesterola.

Osim toga, kada pojedemo skoro zelenu bananu, bićemo duže siti nego od ostalih, a to utiče i na smanjenje tjelesne težine s obzirom na to da nećemo imati toliko potrebu drugom hranom.

Kako zelena banana ima nizak glikemijski indeks, idealna je i za dijabetičare.

Kada dospije u svoju žutu, ali još uvijek čvrstu fazu, u banani se počinju stvarati antioksidansi koji naše tijelo štite od brojnih bolesti.

Jedan je od tih antioksidansa i dopamin, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja i degenerativnih bolesti.

Kako banana postaje sve zrelija i počinje da dobija smeđe tačkice, u njoj se znatno povećava nivo šećera.

Iako mnogi vole i takvu vrstu banana, pogotovo oni koji ne mogu bez slatkog, ona više nema toliko prednosti u odnosu na svoje ranije faze.
Ipak, još uvijek sadrži značajan nivo antioksidansa i može značajno uticati na opštu sliku našeg imunog sistema.

Banane koje mnogi izbjegavaju ili ih koriste samo u smjesama za kolače ili popularne palačinke sa samo tri sastojka, svakako su već gotovo potpuno braon.

Iako su one vrlo slatke, pa je i njihov nivo hranljivosti već pri samom kraju, još sadrže priličnu količinu kalijuma, elementa koji značajno može pomoći u borbi protiv osteoporoze, kao i sniziti blago povišeni krvni pritisak ili pomoći u borbi s menstrualnim bolovima.

Dok su banane u ovoj fazi, lakše ih je svariti, a bogate su i vitaminima B i C.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније