Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

s.đ. [ krstarica.com ]

11. 05. 2018. 14:00   >>  13:51

ISTORIJSKO OTKRIĆE

Tableta koja ekspresno liječi mamurluk

Naša želja za alkoholom datira još iz kamenog doba, a dobro su poznate i posljedice previše popijenih čašica pića. Do danas, ipak, niko nije pronašao pravi način za rješavanje problema mamurluka, ali to bi uskoro moglo da se promijeni.

"Kao profesor hemijskog inženjeringa i ljubitelj vina, morao sam da pronađem rješenje" – rekao je Yunfeng Lu, profesor Univerziteta UCLA-a.

Alkohol je vodeći faktor rizika od prerane smrti među ljudima između 15 i 49 godina, a njegova prekomjerna upotreba dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak jetre.

"Želio sam da napravim protivotrov koji bi mogao da pomogne ljudima da uživaju u vinu, koktelu ili pivu bez mamurluka. Odlučio sam se da stvarim kapsulu ispunjenu prirodnim enzimima koji se obično nalaze u ćelijama jetre koje pomažu tijelu da brže preradi alkohol. Razvili smo protivotrov koji čiju osnovu predstavljaju tri prirodna enzima koji pretvaraju alkohol u molekule koji se potom izlučuju. Lijek je već testiran na miševima" – istakao je Lu.

Iako sam proces zvuči prilično jednostavno jer nije riječ o novim enzimima, najteži dio bio je da se otkrije siguran i efikasan način da lijek dospije u jetru. Istraživanje je pokazalo da je kod pijanih miševa lijek smanjio nivo alkohola u krvi za 45 posto u odnosu na miševe koji kapsulu nijesu primili. U međuvremenu, koncentracija acetaldehida u krvi, visokotoksičnog i kancerogenog jedinjenja koje uzrokuje glavobolje i povraćanje, i koje izaziva crvenilo na licu nakon konzumacije alkohola, ostala je izuzetno niska.


Ta bi tableta bi, uz brzo liječenje mamurluka, trebalo i da zaštiti jetru od većih oštećenja. "Trenutno sprovodimo testove koji će spriječiti neočekivane ili opasne nuspojave. Ako se naši tretmani pokažu efikasnim kod životinja, mogli bismo početi kliničke eksperimente na ljudima već za godinu dana" – zaključučio je profesor Yunfeng Lu, a prenosi Večerenji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније