Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ BBC, Objavila P.B. ]

01. 05. 2018. 21:05   >>  20:56

BRITANSKI NAUČNICI

Hrana može uticati na početak menopauze

Ishrana bogata prerađenim ugljenim hidratima može dovesti do ranije menopauze, pokazuju istraživanja britanskih naučnika.

Menopauza se u prosjeku javlja oko pedesete godine, a ako su rafinisani ugljeni hidrati, prije svega tjestenina i pirinač previše zastupljeni u ishrani, može nastupiti i godinu i po ranije, upozoravaju naučnici.

Studija Univerziteta u Lidsu koja je obuhvatila 914 žena iz Velike Britanije pokazala je i da ishrana bogata ribom, graškom, pasuljem i leblebijama, može odgoditi početak menopauze.

"Razumijevanje načina na koji ishrana utiče na početak prirodne menopauze biće veoma korisno za one koji su već izloženi riziku ili imaju porodičnu istoriju određenih komplikacija u vezi sa tim periodom", kaže jedna od autorki studije Dženet Kejd, profesorka prehrambene epidemiologije na Univerzitetu u Lidsu.

Žene kod kojih menopauza nastupi ranije imaju povećan rizik od osteoporoze i srčanih oboljenja.

Kada je riječ o ishrani, naučnici objašnjavaju da mahunarke sadrže antioksidante koji mogu produžiti menstrualni ciklus, kao i riba koja je bogata Omega-3 masnim kisjelinama.

Nasuprot tome, rafinisani ugljeni hidrati povećavaju rizik od rezistencije na insulin, što može povećati nivo estrogena, a samim tim i povećati broj menstrualnih ciklusa i dovesti do bržeg trošenja jajnih ćelija i početka menopauze.

Predsjednica Britanske organizacije za menopauzu Kejti Eberneti kaže da "studija ne dokazuje vezu sa pomenutom hranu, ali nam pruža više informacija o tome zašto neke žene kroz menopauzu prolaze ranije od drugih".

Stručnjaci, međutim, ističu i da na kraj reproduktivnog doba žene utiču i mnogi drugi faktori, kao što su geni, stres i metabolizam.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније