Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

s.đ. [ avaz.ba ]

01. 03. 2018. 12:55   >>  12:54 1

RAZBIJEN MIT

Ipak koristimo čitav mozak

Mozak je najsloženiji organ u ljudskom tijelu. Težina mozga odraslog čovjeka iznosi 1.350 g i sadrži 100 milijardi neurona. Međutim, vjeruje se da čovjek koristi svega 10 posto mozga. Naučnici, međutim, odbacuju to vjerovanje.

Prema jednom istraživanju, oko 65 odsto Amerikanaca vjeruje da čovjek koristi samo 10 posto svog mozga. Međutim, riječ je o mitu, tvrdi neurolog Beri Gordon. On objašava da je većina mozga skoro uvijek aktivna.

Uz pomoć funkcionalne magnetne rezonance, koja mjeri aktivnost mozga dok osoba obavlja više aktivnosti, ali i drugih metoda, istraživači su zaključili da je većina mozga aktivna sve vrijeme čak i kada se obavljaju najjednostavnije radnje.

Veliki dio mozga je aktivan čak i kada odmaramo ili spavamo. Procenat mozga koji je aktivan sve vrijeme takođe varira od osobe do osobe, ali i zavisi od toga šta radimo ili o čemu razmišljamo u tom trenutku. Time je razbijen mit da koristimo samo mali dio mozga, a da će ostatak biti aktiviran u nekoj sljedećoj fazi evolucionog razvoja čovječanstva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније