Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

S.Đ. [ novosti.rs ]

19. 02. 2018. 23:35 >> 23:31

UMJESTO LIJEKOVA

Snizite pritisak prirodnim putem

Ukoliko imate problem s hipertenzijom, ne morate odmah da posegnete za lijekovima. Ljekari preporučuju da probate prvo s hranom, a za to su pogodni bijeli luk, karanfilić, cimet, paradajz...

Ubacite u meni:

Bijeli luk

Bijeli luk sebi sadrži sumporna jedinjenja koja opuštaju i proširuju krvne sudove, čime oslobađaju pritisak i pomažu da šećer kroz organizam efikasnije prolazi. Dodatne prednosti bijelog luka u svakodnevnoj ishrani su i tome što smanjuje i LDL odnosno loš holesterol, masti u krvi i odličan je borac protiv virusa, bakterija i gljivica u organizmu.

Karanfilić

Kao i cimet, i karanfilić je odličan izvor fenola, ali i antioksidanata i time odličan prirodan izvor sastojaka koji snižavaju krvni pritisak. Pored toga, karanfilić podstiče bolji rad digestivnog trakta, eliminiše potencijalno štetne bakterije iz organizma i pomaže da se hrana efikasnije obradi.

Cimet

Cimet sadrži veliku količinu fenola - jedinjenja za koje je dokazano da stabiliše šećer u krvi, podstičući insulin na normalan rad.

Izbacivanje soli

Ovo značajno pomaže kod snižavanja visokog pritiska. Smanjen unos soli možete postići tako što ćete redukovati unos suhomesnatih proizvoda i gotove prerađene hrane, koja inače obiluje ovim začinom. Isto tako, ograničite soljenje kod pripreme svakodnevnih obroka.

Paradajz

Paradajz sadrži jedan od najsnažnijih antioksidanata - likopen, koji pomaže u zaštiti srca od infarkta, suženja krvnih sudova i visokog pritiska, ali i poboljšava celokupno stanje organizma. Za što bolji učinak, pored konzumiranja u sirovom stanju, preporučuje se da se pije (nesoljen) sok od paradajza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније