Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

S.Đ. [ b92 ]

16. 02. 2018. 09:41   >>  09:44 1

USPJEH

Naučnici razvili zrela ljudska jajašca

Naučnici su uspjeli da u laboratoriji razviju ljudsko jajašce do pune zrelosti, što bi moglo da predstavlja prekretnicu u postupcima vještačke oplodnje.

Naučnici iz Njujorka i Edinburga su razvili novu metodu razvoja jajašaca od rane faze do potpune zrelosti, objavljeno je u časopisu Molecular Human Reproduction. Jajašca su razvijena do faze kada mogu da se oplode.

"Ovo je prvi put da je ljudsko jajašce razvijeno u laboratoriji do faze potpune zrelosti", kaže se u izjavi univerziteta u Edinburgu.

Stručnjaci koji nijesu učestvovali u istraživanju pozdravili su rezultate kao obećavajuće, ali upozoravaju da bi mogle da proteknu godine dok se oni ne pretvore u sigurnu i dokazanu terapiju.

Tehnika bi posebno mogla da bude korisna za žene koje, na primjer, prolaze kroz hemoterapiju, koja negativno utiče na plodnost.

To bi im omogućilo da se, prije početka hemoterapije, jajašca u ranoj fazi razvoja zamrznu i zatim kasnije u laboratoriji uzgoje do pune zrelosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније