Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

16. 02. 2018. 08:27   >>  08:33 1

NOVA STUDIJA

Alkohol je štetniji za mozak od marihuane?

Nova studija pokazala je da je alkohol štetniji za mozak od marihuane.

Istraživanje u kom je učestvovalo 850 odraslih i 430 tinejdžera, pokazalo je da alkohol, ali ne i marihuana, utiče na smanjenje nervnog tkiva. 

Dok siva masa kontroliše moždane funkcije, bijela kontroliše komunikaciju nerava i mozga. Svako smanjenje ove mase utiče na fukncije, ali to smanjenje nije primijećeno kod ispitanika koji su konzumirali samo marihuanu. 

"Iako marihuana može da ima negativne posljedice, one nijesu ni blizu posljedica koje alkohol prouzrokuje", objašnjava koautor studije Kent Hatčison. 

Autor studije Rejčel Tajer, s druge strane, upozorava da mnogi naučnici ne znaju kako marihuana utiče na ljudski mozak. 

Istraživači takođe navode da rezultati uticaja marihuane na mozak nijesu isti u svakom istraživanju. Tako je jedno od istraživanja pokazalo da kombinacija alkohola i kanabisa smanjuje rizik od obolijevanja od jetre, piše Independent.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније