Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

S.Đ [ b92 ]

14. 02. 2018. 14:30   >>  14:32

MALE BOGINJE

Utrostručen broj oboljelih u Evropi

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio je da se broj slučajeva malih boginja (morbila) u Evropi utrostručio u protekloj godini zbog niskog stepena imunizacije.

U 2017. je prijavljeno 14.400 slučajeva morbila u 30 zemalja, dok je u 2016. zaraženo 4.600 ljudi, navodi se u izvještaju.

Evropski zvaničnici navode da je nagli porast broja zaraženih morbilama uslovljen epidemijama u Rumuniji, Italiji, Grčkoj i Njemačkoj.

Od morbila, visoko zarazne bolesti koja se može spriječiti vakcinacijom, još se razbolijevaju djeca i odrasli u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švedskoj.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti je od 2016. registrovao 50 smrtnih slučajeva od morbila, uzrokovanih komplikacijama, najčešće kod djece mlađe od pet godina. Da bi se spriječila pojava morbila potrebna je stopa vakcinacije od najmanje 95 odsto.

U Srbiji i srpskim opštinama na Kosovu registrovano je 2119 slučajeva malih boginja, a laboratorijski potvrđeno 1080, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". To znači da je broj registrovanih slučajeva tokom vikenda porastao za 84.

Najmlađa oboljela osoba ima 15 dana, a najstarija 65 godina. Većina oboljelih (94 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније