Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

29. 01. 2018. 10:13 >> 09:40
1

OBRATITE PAŽNJU

Sedam ključnih simptoma depresije

Kad čujemo da je neko depresivan, obično to vežemo za stanja i osjećaje koje smo imali sami u nekim sličnim tužnim situacijama, iako često ne možemo da definišemo šta to znači.

Ali kada se govori o depresiji u kliničkom smislu, odnosno u smislu ozbiljnog poremećaja, podrazumijeva se skup simptoma koji imaju svoj intenzitet i trajanje.

Najbitniji simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju: 

1. Različite metode skrivanja i zanemarivanja problema. Osoba koja je u depresiji nerijetko se pretrpava obavezama i juri s jednog zadatka na drugi kako ne bi morala da razmišlja ili razgovara o onome što ju muči, pri čemu je često dovoljno da neko zagrebe po površini osjećaja koje skriva, pa da se cijeli taj "zid" raspadne. 

2. Pretjerana sklonost plakanju, negativnom gledanju na stvari, trajan osjećaj da će sve čime se bavimo poći po zlu, te nemoć da primijetimo da su neke stvari ipak završile dobro uprkos našim negativnim očekivanjima. 

3. Često isticanje uvjerenja "meni niko ne može/ne želi da pomogne", ili stava "meni nema pomoći", odnosno osjećaja da smo u bezizlaznoj situaciji. 

4. Gašenje emocija, odnosno faza apatije, tokom koje osoba ne pokazuje zanimanje ni za stvari koje su joj nekad bile važne, tako da se čini da "vozi" na autopilotu. 

5. Neobjašnjivi bijes takođe je jedan od načina izražavanja depresije: Na primjer, ako osoba ne može da se nosi s tugom zbog toga što je povrijedio partner, umjesto da s njim riješi probleme, ponekad može reagovati tako da je stalno ljutita i viče na djecu. 

6. Prekritično ponašanje prema sebi, stalno insistiranje na greškama koje smo napravili, na tome da nijesmo dovoljno sposobni ili dorasli za posao i obaveze s kojima smo suočeni. 

7. Ako osoba prestane da mari za ljude koji je vole, pa i za vlastitu bezbjednost – tako, na primjer, može da se dogodi da postane sklona prebrzoj vožnji, ili pretjeranom uživanju u alkoholu, piše portal "24 sata".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније