Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

12. 02. 2013. 12:45   >>  12:44 1

ISTRAŽIVANJE

Zašto je ženama uvijek hladnije?

Eksperti kažu da su hladne šake i stopala prirodna pojava. Žene lakše, češće i jače osjećaju hladnoću zbog hormona.


 

I ženama i muškarcima su stopala hladna kada se koža ohladi, termoreceptivne ćelije koje su manje od milimetra i nalaze se ispod površine kože, su razlog zbog koga osjećamo promjene u temperaturi, kaže Majk Tipton, profesor psihologije na Univerzitetu Portsmutu. 


U normalnim okolnostima koža drži temperaturu prijatnom zahvaljujući pumpi koja krv pumpa kroz kapilare. Ali kada termoreceptori osjete hladnoću, oni reaguju u vidu zatvaranje kapilara koji tok krvi kao i toplotu usmjeravaju ka srcu, plućima i drugim unutrašnjim organima. U ovom procesu dešava se sužavanje krvnih sudova. 

Zanimljivo je da, kada nam je hladno, količina krvi koja teče kroz kožu u ekstremitetima je vrlo mala, čak 0.02 litra u minuti. Maksimalna količina je 2-3 litra po minuti. 

„Proces liči na stavljanje mjerača za krvni pritisak na ruku“ kaže profesor Tipton i dodaje: „U rukama, licu i stopalima koje imaju običaj da budu najhladniji što je dijelom i zbog izloženosti ali i činjenice da će tijelo uvijek žrtvovati ekstremitete kako bi održalo vitalne organe toplim.“ 

Međutim kod nekih ljudi, a pretežno ženskog pola, ovaj proces je malo jači i izaziva zatvaranje krvnih sudova i na minimalni osjećaj hladnoće. 

„Iz studija znamo da ako snizite temperaturu kod ljudi stavljajući ih na hladan vazduh, sužavanje krvnih sudova dešava se mnogo brže kod žena“ tvrdi Tipton i dodaje: „I za razliku od muškaraca, ženama treba više vremena za zagrijavanje tijela.“ 

Dijelom ključ leži u hormonima. Estrogen reguliše periferne krvne sudove a visoki nivoi ovog hormona čini žene senzibilnijim na temperaturu. 

Kao rezultat toga, temperatura kod žena će varirati tokom menstrualnog ciklusa kako estrogen skače i opada. Takođe, činjenica je da žene imaju 10% više tjelesne masti od muškaraca a što više sala imate, njime branite unutrašnje organe ali i sprječavate toplotu da dospije do kože.("Dejli mjel")


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније