Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Objavio: P.R.

13. 12. 2017. 21:17   >>  21:11 1

NAUČNICI UPOZORAVAJU

Radite za računarom? Pauza svakih sat!

Osobe čiji je posao vezan uz višesatni rad za računarom moraju praviti pauze od po pet do petnaest minuta svakih sat vremena, jer u suprotnom gledanje u ekran može rezultirati oštećenjem vida, glavoboljom i bolovima u vratu i leđima.

Istraživanje koje su sproveli njemački naučnici pokazalo je da nije toliko važno koliko zaposleni dugo rade, već na koji način planiraju svoj radni dan.

Pokazalo se da su osobe koje su pazile da redovno odlaze na kratke pauze bile puno odmornije i produktivnije od onih koje su radile više sati "u komadu".

Najboljim se pokazao odnos od 52 minuta rada, nakon čega bi uslijedilo pet do petnaest minuta odmora. Uz to su zaposleni, koji su se pridržavali ovakvog rasporeda, imali izvrstan nivo usresređenosti na posao. Čitavih su sat vremena bili u potpunosti posvećeni radno zadatku, što znači da pritom nijesu provjeravali ni Facebook ni privatni email, prenosi Hina.

Kad su osjetili laganu slabost, a to je obično bilo nakon sat vremena, uzeli su kratak predah tokom kojeg bi se odvojili od posla, što im je omogućilo da se radu vrate odmorni i produktivni.

Njemački su naučnici podsjetili da mozak prirodno funkcioniše sa naglim rastom i padom energije. Ona obično raste sat vremena, nakon čega slijedi 5 do 10 minuta dug pad.

Objasnili su da uzimanje pauze ne znači nastavak sjedenja za kompjuterom i dopisivanje s prijateljima. U pauzi treba ustati, prošetati po prostoriji ili, ako je moguće, izaći iz zgrade. Baterije se mogu napuniti razgovorom s kolegama, kratkom šetnjom, čitanjem.

Upozoravaju kako ne treba čekati da organizam bude toliko iscrpljen da vam tijelo samo "poruči" da trebate predah. Ukoliko vam se to dogodi, prekasno je, jer ste već umorni i dekoncentrisani, prenosi Radio Sarajevo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније