Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Objavila: M.L.B. [ Klix.ba ]

22. 09. 2017. 20:18   >>  20:01 1

ŠVAJCARSKA

Revolucionarni dronovi u službi zdravlja

Švajcarske bolnice su se udružile sa kalifornijskom kompanijom "Matternet" kako bi uspostavile sistem dronova širom zemlje, koji će činiti revolucionarnu autonomnu mrežu za dostavu.

Dron pod nazivom "Metternet Station" ima kućište za "teret" koji prevozi, kao i "pametno" postolje za polijetanje i slijetanje, tako da će bolnice moći brzo da šalju i primaju ključne medicinske uzorke i resurse.

Švajcarska vlada je, u martu ove godine, dala dozvolu "Matternet"-u da koristi logističku mrežu dronova iznad gusto naseljenih gradova.

Ako je pacijentu potrebna transfuzija krvi, a na lokaciji na kojoj se nalazi nije moguće utvrditi njegovu krvnu grupu, bolnica bi morala da pošalje automobil koji bi prevezao osjetljivu opremu za hitnu analizu uzorka krvi. Umjesto toga, ljekari će moći da dobiju uzorke krvi i rezultate dronom, kojim se upravlja pomoću aplikacije.

Jedan tehničar pakuje uzorak krvi i šalje ga dronom u kutiji sa QR kodom, dron zatim prati signal i stiže na destinaciju, a potom tehničar na drugoj strani pomoću smartfona i QR koda otvara kutiju i testira uzorak.

Kompanija "Matternet" očekuje da će do kraja godine u Švajcarskoj imati razvijenu mrežu, koja će rasti u narednih 12 mjeseci. Ta kompanija već sarađuje sa organizacijom "Ljekari bez granica" u zemljama u razvoju, gdje je dostava medicinskim dronovima ključna pošto putevi i bezbjednost nisu na zadovoljavajućem nivou.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније