Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

07. 08. 2017. 08:25 >> 08:03

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Flaširanu vodu čuvati od sunca

Bez vode ne bi bilo života, ali neadekvatno skladištenje i kontaminacija bakterijama i drugim nečistoćama dragocjenu tečnost može učiniti izvorom problema i opasnosti za zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

To jednako važi i za takozvanu česmovaču, odnosno vode iz bunara, ali i flaširane pijaće vode čije čuvanje na neadekvatnom mjestu i pri neodgovarajućoj temperaturi, odnosno izlaganje suncu ili držanje u neadekvatnoj ambalaži, predstavlja rizik.

Najbezbjedniji način čuvanja flaširane vode je na sobnoj temperaturi, tamnom mjestu i originalnom pakovanju do momenta konzumiranja. Svako neadekvatno čuvanje vode (na suncu, povišenoj temperaturi) može uzrokovati povećanje broja mikroorganizama.

Nakon otvaranja ambalaže, vodu treba držati u frižideru i konzumirati u što kraćem vremenskom roku, napominju iz Centra za zdravstvenu ekologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Kako navode iz te institucije, duže stajanje u neadekvatnim uslovima svakako može uticati na porast broja mikroorganizama.

"Ovdje prvenstveno mislimo na nepatogene bakterije, budući da voda ne bi smjela na izvoru pa samim tim ni upakovana u ambalaži sadržavati patogene bakterije. Za ovakav porast broja nepatogenih bakterija se ne očekuje da će bitnije uticati na zdravu populaciju, ali postoji rizik da utiče negativno na stanovništvo koje zbog različitih zdravstvenih problema ima oslabljeni imuni sistem", kažu u Institutu.

Stručnjaci Instituta ističu da pažnju naučnika u svijetu i kod nas privlači hemijska sigurnost plastične ambalaže koja se koristi za pakovanje kako vode, tako i sokova, ulja i drugih proizvoda, pa se ispituje ispuštanje određenih jedinjenja iz plastike u proizvod prilikom stajanja koje mogu štetno uticati na zdravlje.

Ne postoji usaglašen stav među stručnjacima oko rizika koji može nastati po zdravlje zbog ovoga, ali je sigurno da dugo stajanje na suncu pod uticajem UV zraka svakako može pospješiti ovaj proces, pa se stoga i savjetuje da se voda drži u adekvatnim uslovima, odnosno na tamnom i hladnom mjestu.

Prema podacima IJZCG, ispitivanja flaširanih voda na tržištu pokazala su da su svi uzorci odgovarali propisanim normama, odnosno da u flaširanim vodama koje su ispitane nije bilo ešerihije koli, streptokoka, parazita, ni patogenih mikroorganizama, kao i da su odgovarale sa stanovišta fizičko-hemijske sigurnosti.

Na pitanje da li se ambalaža od flaširane vode može i smije koristiti za višekratnu upotrebu, iz Instituta za javno zdravlje preciziraju da nema smetnji za višekratnu upotrebu, uz poštovanje navedenih principa čuvanja od toplote i direktnog sunčevog zračenja.

"Svakako se uvijek prednost daje staklenoj u odnosu na plastičnu ambalažu", kazali su.

Analize Instituta pokazuju da je voda sa izvorišta i bunara dobrog kvaliteta, ali i da se mora veća pažnja posvetiti kako bi se spriječilo sekundarno zagađenje izvorišta i ugrožavanje zona sanitarne zaštite kako izvorišta tako i distributivne mreže.

"Ovdje prevashodno mislimo na neplansku gradnju i nedovoljno dobro regulisano odlaganje otpadnih voda u svim opštinama u Crnoj Gori, sa jedne i zastarjelu vodovodnu infrastrukturu sa druge strane. Stoga, borba protiv zagađivanja voda zahtijeva multidisciplinarni stručni pristup, uz učešće javnih organizacija, industrijskih i drugih preduzeća, kao i pojedinaca", upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније