Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

20. 06. 2013. 15:02 >> 15:03
1

NOVI MIKS

Medicinska moć srebra

Naučnici su pokazali da davanje manjih količina srebra u isto vrijeme kada i doza antibiotika, povećava efikasnost ljekova i do hiljadu puta.

 

Otkriće je došlo samo nekoliko nedjelja pošto je jedan poznati britanski ljekar iznio prognozu da bi “superbakterije” mogle da pokrenu “apokaliptični scenario” u kom bi čak i rutinske operacije postale smrtonosne, jer ni jedan antibiotik ne bi funkcionisao.

U eksperimentima na miševima, istraživači Univerziteta u Bostonu otkrili su da davanje srebra zajedno sa antibioticima može da ih učini od deset do hiljadu puta efikasnijim, u zavisnosti od vrste.

U nekim slučajevima, mikroorganizmi koji se inače smatraju otpornim antibiotike, postali su “uništivi”.

Iako se za srebro odavno zna da posjeduje antimikrobna svojstva, potrebna doza za borbu protiv infekcija, ako se daje samostalno, može da bude čak smrtonosna.

Međutim, u manjim dozama, koliko je potrebno za pojačavanje dejstva antibiotika, potpuno je bezbjedno.

Ljekovi bi mogli biti presvučeni tankim slojem dragocjenog metala i korišćeni za borbu protiv opasnih stomačnih infekcija, zapaljenja urinarnog trakta i bakterija koje se teško liječe.

Istraživanje objavljeno u žurnalu "Science Translational Medicine", pojašnjava da bakterije postaju “propustljivije” u kontaktu sa srebrom, što omogućava antibioticima da prodru u njih i unište ih.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније