Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

19. 06. 2013. 22:32   >>  22:32 1

ZAČUĐENOST AMERIKANCA

Opasnost od promaje balkanski mit?

Ako ste korisnik javnog prevoza, gotovo ste sigurno doživjeli da vam je neko na 40 stepeni Celzijusa zatvorio prozor u tramvaju ili autobusu uz „neoboriv“ argument da je promaja opasna po zdravlje.

Možda ste se drznuli da sa tom osobom uđete u raspravu kako biste objasnili da je promaja isto što i vetar kojem ne možete zatvoriti ni vrata ni prozore ili da je vrućina sigurno puno opasnija, a možda ste se i sami našli u nedoumici: „Ko zna?“ Možda samo mladima i zdravima ne škodi? Da li je moguće da će i meni jednog dana promaja praviti probleme?“

Koja je prava istina o promaji? Da li od nje možemo da se razbolimo ili je to samo mit?

Ovu zanimljivu temu otvorio je prošle godine Kod Braun, bloger stranice „Zablogreb.com.“

U odličnom humorističkom osvrtu požalio se na fenomen straha od promaje za koji tvrdi da je nezaobilazan dio života velikog dijela Balkana.

„Povjetarac koji duva sa jednog kraja stana u drugi ili hladan vetar mogu prouzrokovati razne bolesti. Promaja je odgovorna za sve od bolova u mišićima, glavobolja i prehlada do infekcija ili čak, upala u mozgu“, ističe Braun u tekstu „Promaja ili veliki kulturni jaz među nama“.

Potom navodi četiri važna lokalna pravila kojih bi se trebalo držati kako bi se opasne bolesti spriječile: obavezno sušenje kose fenom, pokrivanje vrata, posebno male dece šalovima, kapicama ili kapuljačama, hodanje u papučama i naravno – zatvaranje prozora.

Promaja je, kaže, razlog zašto se znoji kada se vozi javnim prevozom, zašto ga grde da je loš otac kada je napolju sa svojom kćerkicom bez šeširića na glavi ili je ne obuče u preterani niz slojeva odeće, zašto ima veliki broj ekstra papuča za goste kod kuće...

Braun kaže da se on i njegovi prijatelji Amerikanci, koji su navikli da spavaju uz otvorene prozore, nikako ne mogu dovoljno načuditi i nasmijati strahu od promaje koji im se čini kao neko balkansko praznoverje, verovanje u vampire i slične stvari.

„Jedan moj prijatelj oženjen Bugarkom odlično je to sročio: U Bugarskoj je džemper nešto što dijete nosi kada je majci hladno“, požalio se bloger.

(tportal.hr)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније