Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

19. 06. 2013. 14:24 >> 14:27

OTKRIVENO

Zašto žene žive duže od muškaraca

Očekivani životni vijek žena nije isti kao kod muškaraca. Imunitet žena sporije stari nego imunitet jačeg pola, što doprinosi i njihovom dužem životu, objasnili japanski stručnjaci.

  

Istraživači Medicinskog i stomatološkog fakulteta iz Tokija analizirali su krvnu sliku gotovo 360 zdravih osoba starih između 20 i 90 godina, a ta je zemlja karakteristična po izraženoj razlici u životnom vijeku žena i muškaraca. Očekivana životna dob Japanki iznosi čak 85,5 godina.

"Proces starenja razlikuje se kod muškaraca i žena zbog mnogih razloga. Žene imaju više estrogena nego muškarci, a čini se da ih to štiti od bolesti srca sve do menopauze.

Polni hormoni takođe utiču na imunitet, pogotovo određene vrste limfocita. Zato što osobe stare drugačijim tempom, njihovi imunološki parametri bi se mogli koristiti kako bi se dobio podatak o njihovoj pravoj biološkoj starosti", objasnio je profesor Katsuiku Hirokava, vođa studije objavljene u časopisu "Imunitet i starenje" (Immunity and Ageing).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније