Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

24. 04. 2017. 12:45   >>  12:21

NAUČNICI TVRDE

Vegetarijanci zdraviji, ali ne žive duže

Za sve koji su postali vegeterijanci misleći da će živjeti duže ako se odreknu mesa, istraživanje Univerziteta u Sidneju donosi loše vijesti - vegetarijanstvo nije povezano sa smanjenjem rizika od prerane smrti.

Australijski istraživači pratili su navike skoro četvrt miliona ljudi, starosti od 45 godina i starijih, u periodu od šest godina. U izvještaju, objavljenom u časopisu Preventive Medicine, navedeno je da nije bilo značajnih razlika u vjerovatnoći smrtnosti između onih koji praktikuju kompletan, polu kompletan (meso jednom nedjeljno) ili "pesco" (baziran na ribi) vegeterijanski način ishrane i onih koji redovno jedu meso. 

Istraživači su uzeli u obzir i ostale faktore, kao što su: godine, konzumiranje cigareta i alkohola, visok krvni pritisak, dijabetes tipa dva i bolest srca. Vegani su, takođe, kategorizovani kao vegeterijanci. 

Istraživanje je ustanovilo da vegeterijanci nemaju običaj da pretjerano puše i piju ili da budu gojazni, kao i da je kod njih manja šansa da obole od raka ili bolesti srca. 

"Važno je da se napomene da vijesti nisu toliko loše za vegeterijance, jer oni u suštini imaju mnogo zdraviji stil života od nevegeterijanaca", navodi koautorka studije doktorka Sima Mihršahi, viši naučni saradnik Univerziteta u Sidneju. 

To potvrđuju i neke ranije studije. Istraživači sa Oksfordskog univerziteta, još 2013. godine, su objavili izvještaj u kome je utvrđeno da je rizik od hospitalizacije ili smrti usljed srčane bolesti za 32 odsto manji kod vegeterijanaca. 

Sve veći broj ljudi u svijetu ističe da postaju vegeterijanci iz različitih razloga, kao što su dobrobit životinja i smanjivanje negativnog uticaja čovječanstva na životnu sredinu. Vegeterijanstvo, takođe, postaje vidljiv trend u restoranima, kafićima i supermarketima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније