Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

18. 06. 2013. 13:07   >>  13:07

NOVA STUDIJA

Pivski stomak je samo mit?

Ukoliko ste nekada krivicu zbog povećeg stomaka svaljivali na ispijanje piva, dobro razmislite. Nova studija Univerziteta u Karolini pokazuje da “pivski stomak” ne postoji, već je riječ samo o još jednom mitu.

 

 

“Pivski stomak je, bez ikakve sumnje, u cjelosti mit. Ne postoji ništa ‘magično’ u pivu, to je i dalje samo običan alkohol”, tvrdi profesor Čarls Bamafort u razgovoru za časopis “Popular Science”. 

Profesor Bamfort, koji je predvodio istraživački tim Univerziteta u Karolini, kategoričan je u tvrdnji da veličina stomaka nije u vezi sa količinama ispijenog piva.

Sastav piva, pokazuje studija koju je sproveo pomenuti univerzitet, utiče na težinu zbog kalorija koje se unose kao i kroz mnoge druge namirnice, ali nije uočena nikakva posebna veza sa stomakom i njegovim zadebljanjem, prenosi američki magazin “Time”.

Bamfort tvrdi da je kao najčešća opasnost od ispijanja većih količina piva uočena pojava ascitesa, sakupljanja tečnosti u peritonealnoj šupljini. Ovo stanje, poznato i kao hidroperitoneum, najčešće nastaje zbog ciroze ili drugih teških oboljenja jetre.

Pokušavajući da utvrdi porijeklo nadaleko čuvenog mita o pivskom stomaku, doktorka Alaja Soani iz Opšte bolnice u Masačusetsu tvrdi da je rješenje u količini piva koja se služi potrošačima. Ona ukazuje na to da pakovanja piva koja se mogu kupiti u prodavnicama, kao i krigle u kojima se pivo toči u restoranima, sadrže količinski više tečnosti nego ambalaže u kojima se prodaje i služi vino.

“Samo u jednoj turi popijete veće količine piva nego vina ili neke druge tečnosti, pa zato i unosite više kalorija”, objašnjava ona. Sve se svodi na to da krigla piva i čaša vina već u startu nisu ravnopravne, pa je otuda i potekao izraz pivski a ne, primjera radi, vinski stomak.

 

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније