Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92; Objavila: J.B.Č ]

17. 04. 2017. 11:42 >> 11:16

PIJAVICE

Da li biste pristali da vas grizu, ali i liječe?

Na pomen pijavica i njihovog ljekovitog dejstva većina raširenih usta odbije pomisao da im mali crvi sisaju krv. Ipak, poslije svakog "gutljaja" krvi, pijavica zauzvrat u tijelo domaćina ubrizgava svoje fermente koji liječe skoro sve. Kod žena imaju i uticaj na zatezanje kože i "brišu" celulit.

Dvije decenije je prošlo od kada se doktorica Natalija Gušlo-Petrić upustila u pionirski poduhvat. Ona je iz Rusije "donijela" pijavice. Po obrazovanju anesteziolog, specijalista akupunkture, homeopatije i hirudoterapije ova žena se suočila sa velikim osudama. Kaže da ih i ima još uvijek, pitaju je ljudi zašto da se liječe kao u 19. vijeku, ali ona danas ima mnogo više pristalica. Njeni pacijenti zakazuju preglede mjesecima unaprijed.

"Pijavica je priznat lijek u mnogim zemljama, u Rusiji, Njemačkoj, Austriji. Kada sam počinjala da se bavim hirudoterapijom, bilo je poznato svega 25 fermenata pijavice koji pozitivno utiču na organizam, a danas ih ima 500", kaže za portal "Super žena" Petrić koja je jedini licencirani hirudoterapeut kod nas i vlasnica "Grand revital" centra za unaprjeđenje zdravlja.

Začetnicima hirudoterapije smatraju se Kinezi, a u Rusiji ih ginekolozi aktivno koriste u liječenju ginekoloških problema, stavljajući ih direktno na matericu.

"Užasno zvuči, ali kad žena ne može da zatrudni, sve bi probala. I mnoge i probaju", objašnjava Petrić priznajući da je i sama na početku "druženja" sa pijavicama i sama bila skeptična.

"Kada mi je jedna koleginica u Sankt Peterburgu, dok sam radila u tamošnjem urgentnom centru, pričala o pijavicama, mislila sam da je luda. Ona je, međutim, bila uporna, pa rekoh sebi: "Dobro, hajde da probam", kaže i navodi da je upravo njena majka prva primjetila promjene.

Petrić je sigurna da su ova mala bića promenila i njen duh.

Znanje o pijavicama Petrić je stekla na fakultetu budući da je hirudoterapija u Rusiji priznata kao oficijelna medicinska metoda.

"Postoji i Svjetska zdravstvena organizacija hirudologa, čiji sam član. Stručnjaci iz ove oblasti se svake godine okupljaju na kongresima koji se organizuju u Izraelu, Kanadi, Rusiji. Iako je ova zdravstvena metoda takoreći u povoju, njena popularizacija je nezaustavljiva. U nekim zemljama pijavice se kupuju u apoteci, na recept kao svaki drugi lijek, a ljekar ih postavlja", priča Petrić.

Tokom jednog tretmana pijavica može da popije 7 do 10 mililitara krvi. U prirodi postoji više od 400 vrsta pijavica, a za hirudoterapiju se koriste medicinska, apotekarska i ljekovita.

U njenoj pljuvački ima više od 500 fermenata koji pozitivno utiču na Ijudski organizam. Fermenti djeluju u organizmu još najmanje šest mjeseci nakon liječenja.

Kada se na tijelo stavlja pijavica u zoni koju određuje ljekar, a koja odgovara određenim akupunkturnim tačkama i energetskim meridijanima, ova pametna životinjica nepogrešivo pronalazi biološki aktivnu tačku i prilijepi se zubićima baš na to mjesto i pa njemu izaziva mehanički nadražaj, što pruža efekat sličan akupunkturi.

Ispitivanja Medicinske akademije Rusije pokazala su da se poslije terapije pijavicama povećava rast nervnih ćelija, ponestaju aterosklerotične promene u krvnim sudovima, smanjuje se otečenost, djeluje pa priraslice, povećava se lokalni imunitet, povećava se mikrocirkulacija i dotok krvi u organe i tkiva. Tkivo dobija više hranljivih materija i kiseonika i na taj način se detoksikuje i revitalizuje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније