Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Novosti/B92; Objavio: I. P. ]

11. 01. 2017. 10:07   >>  09:43 3

NI U KOM SLUČAJU

Ne kombinujte ove vrste ljekove

Istovremeno uzimanje nekih ljekova moglo bi da naruši zdravlje, pa stručnjaci nikako ne preporučuju kombinovanje određenih medikamenata.

Prilikom uzimanja ljekova, osim što je važno da vodimo računa o vremenu uzimanja i preporučenoj dozi, moramo da obratimo pažnju i na to koje vrste ljekova ne bi trebalo da kombinujemo sa onim koji nam je ljekar propisao. Veliki broj ljekova sadrži slične supstance, a njihovo istovremeno uzimanje može da dovede do mnogobrojnih neželjenih efekata. 

"Kokteli" tableta mogu da izazovu pospanost, vrtoglavicu, stomačne probleme, krvarenje, oštećenje organa, a u nekim slučajevima čak i smrt. 

Zato je važno da ljekove ne uzimamo na svoju ruku i da prije korišćenja obavezno pročitamo njegovo uputstvo. Ovo su neke od kombinacija koje bi prilikom liječenja trebalo da izbjegavamo. 

ANTIDEPRESIVI I LJEKOVI PROTIV BOLOVA 

Ljekove iz ove dve grupe nikako ne bi trebalo uzimati zajedno, jer to može opasno narušiti vaše zdravlje. Kombinacija antidepresiva i tableta za ublažavanje bolova može da dovede do krvarenja u želucu i jednjaku. Ovi ljekovi utiču i na nivo serotonina u mozgu pa njihovo istovremeno uzimanje takođe može da izazove uznemirenost, probleme sa disanjem, povišenu temperaturu, kao i ubrzan rad srca. 

ANTIKOAGULANSI I "ASPIRIN" 

Istovremeno uzimanje antikoagulansa i "aspirina" povećava šanse za nastanak unutrašnjeg krvarenja, a kod postojećih rana na tijelu može izazvati i pojačano spoljašnje krvarenje. Ovo se dešava zbog zajedničkih svojstava ovih ljekova. Naime, antikoagulansi se često daju pacijentima kako bi se smanjilo formiranje krvnih ugrušaka u arterijama. Oni utiču na hemijske reakcije u tijelu i produžuju vrijeme koje je potrebno da se formira krvni ugrušak. "Aspirin", osim što ublažava bolove, takođe kao i antikoagulansi, razblažuju krv i samim tim smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka. 

ANALGETICI I SEDATIVI 

Zbog sličnih svojstava koji utiču na smirivanje organizma treba izbjegavati miješanje antianksioznih ljekova iz grupe benzodijazepamina i ljekova protiv bolova, jer ovo može izazvati trovanje ljekovima. Prevelika doza ovih tableta smanjuje disanje i usporava rad srca, što može dovesti čak i do smrtnog ishoda kod nekih ljudi. 

ACETAMINOFENI I OPIJATI 

Ljekove koji sadrže acetaminofen, odnosno paracetamol treba izbjegavati ukoliko uzimate neku vrstu opijata. Slične supstance koje se nalaze u ovim preparatima u većoj količini mogu da dovedu do oštećenja jetre. U nekim slučajevima popijena doza koja je veća od preporučene može da izazove i smrt. 

LJEKOVI ZA KAŠALj I ANTIHISTAMINICI 

Ljekovi za kašalj i pojedini antihistaminici imaju identičan sastav, pa uzimanje oba može da izazove sedativni efekat. Njihova kombinacija može da dovede do pojačanog osjećaja pospanosti, što može da predstavlja posebnu opasnost za one koji nisu upoznati sa sedativnim efektom, a upravljaju vozilom ili teškim mašinama. Uzimanje ljekova protiv kašlja i antihistaminika nije preporučljivo ni tokom noći, jer se efekat njihove kombinacije može osjetiti i tokom jutra. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније