Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

24. 11. 2016. 12:12   >>  11:49

PROIZVOĐAČI DA NAVEDU

"Homeopatski ljekovi ne djeluju"

Federalna trgovinska komisija SAD-a traži da proizvođači homeopatskih ljekova navedu na kutijama da oni zapravo nisu djelotvorni.

Tržište homeopatskih ljekova u Sjedinjenim Američkim Državama je ogromno, a samo u 2007. godini, procijenjeno je da Amerikanci potroše više od 3 milijarde dolara na kontroverzan sistem alternativne medicine koji je kreirao Semjuel Hanman 1796. godine. 

Sada, američka vlada zahtijeva da proizvođači takvih ljekova ukoliko tvrde da su oni zaista efikasni, to i dokažu. U suprotnom moraće da naglase na samom pakovanju da "ne postoje naučni dokazi efikasnosti leka". 

"Homeopatija koja datira iz kasnog 18. vijeka bazirana je na vjerovanju da simptomi bolesti mogu da se tretiraju minimalnom dozom supstance koja proizvodi slične efekte kao velike doze koje se daju zdravim ljudima", navodi se u saopštenju federalne trgovinske komisije. 

"Mnogi homeopatski proizvodi su do te mjere razblaženi da ne sadrže mjerljive nivoe početne supstance. U principu, homeopatski proizvodi nijesu bazirani na savremenim naučnim metodama i nisu prihvaćeni od savremenih medicinskih stručnjaka. Međutim, i pored toga, homeopatija ima mnogo pristalica.” 

Zdravstveni ekspert Timoti Kaulfeld nedavno je rakao: "Vjerovati da homeopatija djeluje je isto kao vjerovanje u magiju".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније