Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

24. 05. 2013. 11:25 >> 11:25

PSIHOSOMATSKA MEDICINA

Bolest kao put do izlječenja

Može li se bolest posmatrati kao pomoćnik koji nas vodi ka rješenju problema, a ne kao neprijatelj od koga treba uzmicati, plašiti se i strijepiti? Kako nam simptomi bolesti mogu biti dragocjen putokaz ka ozdravljenju? Zbog čega je zapravo samo obolijevanje prvi korak u procesu iscjeljenja?

Ova, na prvi pogled, paradoksalna i pomalo čudna pitanja zaokupljala su dr Ridigera Dalkea, poznatog njemačkog ljekara i psihoterapeuta, i jednog od pionira psihosomatske medicine, posljednjih tridesetak godina i dovela ga do plodonosnih odgovora u vidu bestseler knjiga neobičnih naslova : " Iscjeljujuća moć bolesti", "Bolest kao simbol", " Bolest kao jezik duše".

Kada je 1983. u Minhenu objavljena njegova prva knjiga "Bolest kao put", niko nije predviđao blistavu budućnost mladom ljekaru, razočaranom u savremenu medicinu koja je potpuno okrenuta tijelu. Dalkeova teza da su sve bolesti, bez izuzetka, psihosomatske i da se svako oboljenje može prevesti na jezik duše i ukazati nam na ono što potiskujemo, sa čim ne želimo da se suočimo, čega nijesmo svjesni, prvobitno nije naišla na oduševljenje stručne javnosti, ali je pronašla svoj put do čitalaca.

Knjiga "Bolest kao put", napisana u saradnji sa psihologom Tornvaldom Detlefsenom, prodata je u milionskom tiražu, najprije u Njemačkoj, a potom i širom svijeta. Do danas je dr Ridiger Dalke objavio oko pedeset naslova, prevedenih na mnoge svjetske jezike, a njegov prvijenac je od januara ove godine dostupan i u našem regionu pod nazivom"Bolest kao put do izlječenja".

U prvom dijelu ove knjige autori izlažu svojevrsnu filozofiju bolesti, a u drugom dijelu se bave konkretnim bolestima i značenjem i tumačenjem njihovih simptoma.

Ideja da je bolest, poremećaj u funkcionisanju našeg tijela, zapravo duboko povezana sa nemirima naše duše, sa gubitkom unutrašnje ravnoteže, veoma je stara, i baštine je drevne, šamanske tradicije od kojih se moderno društvo odavno otuđilo i na koje poprijeko gleda kroz naočare savremene medicine.

Knjige dr Dalkea nijesu opoziv medicine, niti preporuka da bolesti treba liječiti isključivo psihoterapijom. Ove knjige su prije svega poziv da se svaka bolest pogleda kao izraz i iskaz i duše i tijela, i da se "prevede" na poruke koje su gurnute u tamu nesvjesnog.

Psihosomatska medicina tokom posljednjih deset godina postaje poznata i priznata i među ljekarima, dr Dalke obučava mlade kolege za ovakav pristup bolesti, a njegove knjige su se našle i na spisku obavezne literature na više univerziteta u svijetu. 

 Tokom kratkog boravka u Beogradu gdje je, nedavno, promovisana njegova knjiga"Bolest kao put do izlječenja", dr Ridiger Dalke govorio je za Televiziju Crne Gore. Intervju, koji je sa dr Dalkeom uradila novinarka Snežana Radusinović, emitujemo u nedjelju, 26. maja u 16 sati na RTCG1.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније