Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

24. 05. 2013. 10:27 >> 10:27

ISTRAŽIVANJE

Žene sklonije mentalnim oboljenjima

Posljednje istraživanje koje je predvodio Britanac Dr. Daniel Freeman, a koje će biti objavljeno u njegovoj budućoj knjizi, pokazalo je da postoje ozbiljne razlike u mentalnim oboljenjima između muškaraca i žena, pa su tako žene 40 odsto sklonije oboljenjima od neke mentalne bolesti nego muškarci.

Grupa američkih istraživača dokazala je da su žene sklonije obolijevanju od depresije i anksioznosti dok su problemi muškaraca vezani za sticanje fizičke moći, prenosi agencija Anadolija.

Istraživanje objavljeno na Univerzitetu u Oksfordu pokazalo je da su žene 75 odsto sklonije nego muškarci da pate od depresije i žene su oko 60 odsto sklonije problemima poput anksioznosti, odnosno nervoze.

Britanska studija pokušava dati odgovor na pitanje da li su nivoi psiholoških problema različiti kod muškaraca i žena.

Freeman napominje da je ovo vrlo značajno pitanje za čovječanstvo koje danas živi vrlo brzim tempom života, koji nerijetko rezultira opasnim psihološkim problemima i pristiscima, kako kod žena tako i kod muškaraca.

Studija britanskih profesora je pokazala da su muškarci skloniji da imaju problema sa ispoljavanjem moći i sile, što je kod njih dva u po puta češća pojava nego kod žena.

S druge strane, istraživanje je pokazalo da su problemi sa zadržavanjem koncentracije i šizofrenije u jednakom omjeru prisutni i kod žena i muškaraca.

“Utvrdili smo jedan obrazac ponašanja. Prema njemu, žene su sklonije da pate mnogo više od situacija koje zovemo unutrašnji problemi kao što su depresija i problemi sa snom”, kazao je Dr. Freeman.

Napomenuo je da su muškarci “opušteniji”, jer svakodnevni stres rješavaju tako što to podijele s okolinom, odnosno vanjskim svijetom.

“Žene svoje probleme koji ih muče pohranjuju u sebe, što im stvara dodatni pritisak, a muškarci svoje probleme iznose u vanjski svijet i stresa se rješavaju uz pomoć alkohola ili otvorenim ispoljavanjem ljutnje”, smatra Dr. Freeman.

Najnovija studija je pokazala da svaki peti mladi Amerikanac ima određenih mentalnih problema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније