Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

07. 02. 2013. 15:34 >> 15:37

raniji pubertet

Pubertet kod dječaka počinje sa 9 godina

Nova istraživanja pokazuju da sve veći broj devetogodišnjaka ulazi u pubertet, čime je smanjena postavljena granica.

Britanski „Edž Hil Univerzitet“ u Lankaširu sproveo je istraživanje koje je pokazalo da se danas prve mutacije u glasu dječaka javljaju u devetoj godini, što je dvije i po godine ranije u odnosu na nekada.

Ljekari još uvijek nijesu uspjeli jasno da preciziraju šta je uzrok ranom ulasku u pubertet, ali su dali nekoliko objašnjenja.

Jedna ranija studija pokazala je da pripadnici bijele rase sve češće ulaze u pubertet sa deset, a Afroamerikanci sa devet godina.

Za razliku od djevojčica kod kojih promjene postaju vrlo brzo vidljive, kod dječaka je ulazak u pubertet prilično fizički nevidljiv. Prvi znaci u promjeni izgleda javljaju se tek nakon izvjesnog vremena, što može predstavljati problem za roditelje koji ne mogu uvijek da uvide promjene kod svog djeteta. 

Savjetnica i endokrinološkinja dr Tabita Randel takođe smatra da je pred roditeljima sve teži zadatak jer je prvi pouzdani pokazatelj ulaska u pubertet rast testisa, o čemu je djeci neprijatno da razgovaraju. 

Ona dodaje da se u nekim slučajevima dječaci teže nose sa promjenom rasploženja nego djevojčice jer ih testosteron čini agresivnijim.

Istraživanje Američke pedijatarijske akademije koje je obuhvatilo oko četiri hiljade američkih dječaka pokazalo je da kao jedan od mogućih razloga za raniji ulazak u pubertet može biti smanjena fizička aktivnost, a time i povećanje kilaže kod sve većeg broja dječaka. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније