Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

22. 05. 2013. 14:41 >> 14:45

OTVOR U SRCU

Nova metoda liječenja srčanog zatajenja

Ako testovi čeških i američkih ljekara u praškoj bolnici "Na Homolce" budu uspješni, nova metoda pomogla bi pacijentima sa hroničnim zatajenjem srca, koje je izgubilo elastičnost i prestaje da funkcioniše kao pumpa.

 

Novom metodom ljekari otvaraju u srcu mali otvor zahvaljujući kome suvišna krv iz lijeve srčane komore prelazi u desnu. 

"Dok se u kardiohirurgiji nepoželjni otvori operacijom zatvaraju, mi pravimo otvor. Operisali smo u toj međunarodnoj studiji kao petog na svijetu i drugog u Evropi jednog 55-godišnjeg muškarca. Njegovo zdravstveno stanje se nakon operacije izrazito poboljšalo", kazao je češkoj televiziji primarijus kardiološkog odjeljenja te praške bolnice Petr Neužil. 

Pacijent prije operacije nije mogao da se popne ni na prvi sprat, a sada prema riječima ljekara savladava bez problema stepenice do trećeg sprata. 

Najčešći uzroci hroničnog zatajenja srca su postinfarktna stanja, oštećen srčani mišić i neliječeni visoki krvni pritisak. 

Prema podacima čeških ljekara, hronično zatajenje srca češće ima smrtni ishod od raka.

U nastavku možete odgledati kompjuterski prikaz procedure:

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније