Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ B92 ]

13. 04. 2016. 10:20 >> 10:14

NAUČNO ISTRAŽIVANJE

Šećer na mozak djeluje kao kokain

Najnovije naučno istraživanje potvrdilo je da bi ljudi, koji su zavisni od šećera, trebalo da budu liječeni na isti način kao zavisnici od droga.

 

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Tehnološkog univerziteta u Kvinslendu, pokazalo je da konzumiranje industrijski prerađenog šećera utiče na povećanje nivoa dopamina na sličan način na koji to čine droge poput kokaina. 

Takođe je ustanovljeno da dugotrajno konzumiranje šećera utiče na smanjenje ove supstance, što znači da su ljudi vremenom primorani da unose se više šećera kako bi postigli isti stepen životnog zadovoljstva, odnosno izbjegli blaži oblik depresije. 

Dugotrajna izloženost organizma šećeru takođe dovodi do nastanka poremećaja u ishrani i promjene u ponašanju pojedinaca, piše "Independent". 

Profesor Selena Bartlet, neurolog sa Instituta za zdravlje i biomedicinske inovacije, istakla je da istraživanje ukazuje na to da bi zavisnike od šećera trebalo liječiti lijekovima protiv nikotinske zavisnosti. 

"Dokazano je da povećani unos prerađenih šećera direktno utiče na povećanje tjelesne težine, kao i nivo dopamina (koji utiče na centre za zadovoljstvo i nagrađivanje u mozgu), na sličan način na koji to čine duvan, kokain i morfijum”, rekla je Bartlet. 

"Eksperimenti sprovedeni na životinjama takođe su pokazali da su jedinke, koje su redovno konzumirale prerađeni šećer, kasnije bile sklonije prejedanju i suočavanju sa negativnim neurološkim i psihijatrijskim posljedicama po raspoloženje i motivaciju", zaključila je Bartlet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније