Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

13. 05. 2013. 18:07 >> 18:09

USPJEŠNO TESTIRANA

Vakcina protiv kokaina

Istraživači koledža Vejl Kornel su uspješno testirali vakcinu protiv kokaina na primatima. Koristili su radiološku tehniku kako bi spriječili da narkotik stigne do mozga.

„ Vakcina poput Pekmena ,, jede“ kokain u krvi prije nego što stigne do mozga. Ta strategija mogla bi da bude veoma uspješna u pomoći zavisnicima, a vjeruje se da samo u SAD ima 1,4 miliona ljudi koji koriste kokain. Čak i ako zavisnik riješi da je ponovo uzme, droga neće imati efekat“, kaže dr Ronald Kristal, vođa odjeljenja genetske medicine.

Kako je rekao, u narednih godinu dana će započeti istraživanja na ljudima.

Vakcina kombinuje virus prehlade sa česticama koje imitiraju strukturu kokaina. Organizam prepoznaje virus i djeluje protiv njega,  a „usput“ zaustavlja i  kokain.

Efekat jedne vakcine traje 7 sedmica kod primata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније