Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

25. 04. 2013. 15:06 >> 15:06

ISTRAŽIVANJE

Tango terapija

Pored brojnih ljekovitih svojstava pripisano mu je još jedno: tango pomaže oboljelima od Parkinsonove bolesti u poboljšanju pokretljivosti i održavanju ravnoteže, zaključak je američkih naučnika Univerziteta Vašington.

 

Ispitivanje su sproveli upoređujući učinak 20 jednosatnih lekcija tanga s učinkom grupnih vježbi posebno kreiranih za osobe s Parkinsonovom bolešću i pri tome su uočili da je argentinski ples povezan sa znatno izraženijim poboljšanjima pri testiranju pokretljivosti ispitanika. 

Osim fizičkog, istraživači napominju da "terapija tangom" ima i dodatnu prednost - socijalni aspekt plesa u velikoj mjeri popravlja kvalitet života oboljelih osoba. 

Naučnici nijesu sigurni da li bi i drugi plesovi poboljšali simptome bolesti kao što to čini tango, ali je moguće da je tango najdjelotvorniji jer sam ples zahtijeva staložene, odmjerene, sigurne pokrete koji nijesu u brzom ritmu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније