Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

21. 03. 2015. 23:53   >>  23:46

"GROUND CONTROL"

Prvo svemirsko pivo

Da li biste probali pivo u čijem sastavu se nalazi kvasac koji je proveo nekoliko minuta u svemiru?

 

Kompanija za proizvodnju pića “Ninkasi Brewing” iz Oregona, prošle godine je pokrenula sopstveni svemirski program, sa ciljem da pošalje kvasac u svemir, gdje bi proveo nekoliko minuta u bestežinskom stanju i kada ga vrate na Zemlju od njega naprave pivo jedinstvenog ukusa.

Pivo pod nazivom “Ground Control” sadrži hmelj, lješnike, kakao i naravno “svemirski” kvasac. Ovo jedinstveno pivo će biti predstavljeno 13. aprila.

Kao svaka misija u kosmos, ni ova nije prošla bez početnih problema. Prvo lansiranje u julu prošle godine nije bilo uspješno, s obzirom na to da je letjelica koja je nosila kvasac pala u pustinju u Nevadi, 15 kilometara dalje od mesta sa kog je lansirana.

Drugo lansiranje u oktobru bilo je uspješno. Kompanija Ninkasi Brewing se udružila sa firmom UP Aerospace iz Denvera i raketom SpaceLoft 9 poslali su šest burića punih kvasca u svemir, na visinu od oko 120 km. Nakon što je kvasac proveo četiri minuta u beztežinskom stanju u egzosferi, vratio se na Zemlju, pravo u Oregon. I tako je rođeno pivo Ground Control.

Nekoliko minuta u beztešinskom stanju tehnički neće mnogo promijeniti svojstva kvasca. Međutim, mnogi proizvođaći piva muku muče da kvasac održe svježim, kako eksperti kažu “živim”. Imajući to u vidu, slanje 6 burića sa kvascem u svemir nikako ne može da škodi, a i komercijalno je dobar potez. Ako ništa drugo, termin “svemirsko pivo” sam po sebi zvuči egzotično.

Količina piva Ground Control je ograničena, a jedna flaša će koštati 20 dolara. Kada se rasproda 6.500 litara, to je to. Bar do sledećeg slanja kvasca u svemir.

                              

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније