Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

09. 04. 2013. 10:44   >>  10:55 2

"TREBALO DA POČNE" U SFRJ

Treći svjetski rat po Margaret Tačer

Velika Britanija pod vođstvom Margaret Tačer najozbiljnije se pripremala za Treći svjetski rat, pokazuju dokumenti s kojih je nakon trideset godina skunuta oznaka tajnosti. Kao i u slučaju Prvog svjetskog rata i ovaj je trebalo da počne u Jugoslaviji, otkriva britanski Daily Mail. U slučaju nužde, Britanija je bila spremna da napadne zemlje iza Gvozdene zavjese, ali ne i na sam SSSR.

U to vrijeme vladale su velike tenzije između Istoka i Zapada, s obzirom na sovjetsku invaziju na Avganistan 1979. Zbog toga su britanski državni službenici na svake dvije godine učestvovali u vojnim vježbama. Britanski list je došao u posjed ''Ratne knjige'', skripte vježbe održane u martu 1981, deset mjeseci nakon smrti Josipa Broza Tita. Koliko je bila ozbiljna, govori i to što je ta gigantska ratna igra trajala pune dvije sedmice.

U to vrijeme na čelu SSSR-a je bio Leonid Brežnjev, a Sjedinjene Američke države je vodio Ronald Regan. Odnosi Istoka i Zapada dostigli su najnižu tačku od Kubanske krize 1962, kada je svijet bio prvi put nadomak nuklearnog rata. I na Istoku su rasle tenzije, Poljaci su osnovali Solidarnost.

Sve je počelo gomilanjem snaga Varšavskog pakta na granicama Jugoslavije, 9. marta.

Kao i u Prvom svjetskom ratu, okidač sukoba je na Balkanu, ističe list. Za Jugoslaviju piše da je nominalno komunistička zemlja, ali se okrenula prema Zapadu.

Tog prvog dana vježbe, Britanija i SAD šalju dodatne trupe u Zapadnu Njemačku, dok stižu izvještaji o napadima ruskih brodova na ribarske brodove u Sjevernom moru.

Do večeri 11. marta, sukob se čini neizbježnim. SSSR gomila trupe prema granici sa Turskom i na granici Bugarske i Jugoslavije, a NATO pojačava svoje snage u Njemačkoj i Skandinaviji. Dva dana poslije, kriza je na vrhuncu zbog prodora Varšavskog pakta u Jugoslaviju.

Irak napada istočne djelove Turske, pogoršava se kriza oko Norveške. U Britaniji ponestaje hrane i benzina, država proglašava vanredno stanje.

Do nedjelje 15. marta, Varšavski pakt je sa više od 20 divizija okupirao Jugoslaviju, Britanija očekuje ruski napad. U ponedjeljak u šest ujutro, Britance su probudili vazdušni udari. Sovjeti su sa 100 bombardera napali britansku protivvazdušnu odbranu. Rusi izvode desant na Norvešku. Poslijepodne u drugom vazdušnom napadu gađaju sedam britanskih vazdušnih baza. Britanija objavljuje rat Sovjetskom Savezu.

Dan kasnije stotine Britanaca gine u vazdušnim udarima. Iz Jugoslavije dolaze informacije da su Sovjeti počeli da koriste hemijsko oružje. Do 19. marta Sovjeti su okupirali sjever Norveške i polako preuzimaju prednost u borbama u Njemačkoj. Noću u novim vazdušnim udarima ginu hiljade građana širom Britanije.

Nakon još jedne noći bombardovanja, Sovjeti koriste nervni gas u napadu na Škotsku i Mančester. Rusi probijaju granicu Zapadne Njemačke, tamošnji NATO-ov komandant traži nuklearne udare na vojne baze u Istočnoj Njemačkoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Bugarskoj.

Čak ni u vježbi nijesu se usudili da direktno udare na Sovjetski Savez. Nakon svega što se desilo, odluka Margaret Tačer bila je neizbježna, piše Daily Mail: odobrila je nuklearni napad.

Scenario Trećeg svjetskog rata

1. dan - Rat počinje nagomilavanjem snaga Varšavskog pakta na granicama Jugoslavije

3. dan - NATO šalje pojačanja svojim snagama u Njemačkoj i Skandinaviji

5. dan - Varšavski pakt napada Jugoslaviju, a Irak napada sjever Turske

7. dan - 20 divizija sovjetske vojske okupiralo je Jugoslaviju

8. dan - Prvi vazdušni udari na Veliku Britaniju, London proglašava rat SSSR-u

11. dan - Rusi okupirali sjever Norveške, preuzimaju prevlast u borbama u Njemačkoj, Grčkoj, Turskoj, Italiji...

12. dan - Komandant NATO-a traži nuklearne napade na 26 ciljeva u istočnoj Evropi, Tačer kaže "da"

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније