Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92 ]

03. 03. 2015. 13:05 >> 12:59
3

U NAZARETU

Pronađena kuća Isusa Hrista

Arheolozi koji rade u Nazaretu, Isusovom rodnom gradu, a današnjem Izraelu, identifikovali su kuću koja datira iz prvog vijeka i za koju se vjeruje da je mjesto Isusovog rođenja.

Kuća je djelimično napravljena od kamena, a prvobitno su je otkrile kaluđerice manastira Sestre Nazareta još 1880.godine, prenosi NBC

Međutim, tek je profesor Ken Dark sa Univerziteta u Redingu utvrdio da kuća potiče iz prvog vijeka i da su mještani vjekovima vjerovali da je to mjesto Isusovog odrastanja. 

Nije sasvim sigurno da je on zaista živio u toj kući, ali Dark smatra je postoji velika mogućnost za to. Vjeruje se da je Isus odrastao u Nazaretu, a vjekovima nakon njegove smrti, za vrijeme Vizantijskog carstva (pod čijom je vlašću bio Nazaret do 7. vijeka) kuća je ukrašena mozaicima i služila je kao crkva. 

Krstaši koji su tu došli u 12. vijeku, obnovili su crkvu i time pružili još jedan dokaz da su i Vizantinci i krstaši znali čiji je to bio dom. 
Iskopine Isusove kuće koje su otkrile kaluđerice, proučavao je 1936. godine i jezuitski sveštenik Anri Senes, koji je prije svešteničkog poziva bio arhitekta. 

Njegov rad nije bio objavljen i zbog toga pored časnih sestara i posjetilaca njihovog manastira, malo ludi zna za ovu kuću i njen značaj. 

2006. godine, časne sestre su Arheološkom društvu Nazareta dozvolile potpun pristup ovom terenu, a na korišćenje su dale i Senesove crteže i bilješke koje su čuvale svih ovih godina.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније