Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

05. 04. 2013. 23:23 >> 23:26

TURSKA

VIDEO: Arheolozi pronašli „Vrata pakla“

Italijanski arheolozi tvrde da su pronašli „vrata pakla“, prolaz koji prema grčkoj i rimskoj mitologiji vodi u podzemni svijet. Lokacija koja odgovara istorijskim opisima ulaska u svijet mrtvih, locirana je u mjestu Pamukale u Turskoj, gdje se nekada nalazio drevni grad Hijerapolis.

Arheolozi tvrde da su otkrili „vrata pakla“, prolaz koji prema grčkoj i rimskoj mitologiji vodi prema podzemlju, jer se nalazi podudaraju sa istorijskim opisima, piše „Dejli mejl“.

Mjesto se nalazi u drevnom Hijerapolisu, koji se sada zove Pamukale, u jugozapadnim djelovima Turske, koji su bogati termalnim izvorima. Mali hram sa stepenicama koje vode u podrum, ispunjen je smrtonosnim gasovima.

„Podrum je pun pare i vrlo je teško uočiti tlo pod nogama. Životinje koje ovdje uđu, odmah uginu zbog otrovnih gasova“, napisao je grčki geograf Strabon, u jednom od svojih radova iz 65. godine prije nove ere.

Tim koji predvodi italijanski arheolog Frančesko D'Andri na konferenciji u Istanbulu, objasnio je da su tajanstveno mjesto - „vrata pakla“ otkrili sasvim slučajno.

Među brojnim ruševinama, arheolozi su pronašli podrum sa jonskim stubovima, na kojima su bile ispisane riječi upućene bogu podzemlja, Plutonu i boginji podzemlja Kori.

„Smrt smo vidjeli na licu mjesta. Nekoliko ptica umrlo je od otrovnih isparenja, čiji sastav još uvijek nijesmo utvrdili", rekao je D'Andria.

Frančesku D'Andriu, profesoru arheologije na Univerzitetu u Salentu, ovo nije prvo revolucionarno otkriće: poznat je po tome što je sprovodio intenzivna arheološka istraživanja u Hijerapolisu prije dvije godine, kada je, navodno, otkrio grob Svetog Filipa, jednog od 12 Hristovih apostola.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније