Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

26. 01. 2015. 23:32   >>  23:27

POSLIJE 100 GODINA

Bebe kornjače na Galapagosu

Poslije gotovo cijelog vijeka bez i jedne bebe kornjače na ostrvu Pinson u arhipelagu Galapagos, konačno je viđena grupa malenih kornjača.

Ovo će definitivno pomoći životinjama koje se nalaze u kritičnoj opasnosti od izumiranja, a sve zahvaljujući ljudskom nemaru.

 Kada su moreplovci prvi put doplovili do ostrva Pinson sredinom 18.vijeka, oni su nesvjesno započeli prirodnu katastrofu na ovom ostrvu, zbog koje su bile ugrožene brojne buduće generacije. Naime, oni su sa svojih brodova doveli i pacove, koji nisu pripadali ekosistemu tog ostrva, a koji su potom počeli da uništavaju jaja kornjača, zbog čega decenijama ni jedna beba kornjača nije mogla da se izlegne.

Ali, kako su ljudi napravili štetu, oni su nekako i uspjeli da je isprave. Tokom 60-ih godina prošlog vijeka, sa samo 100 preostalih kornjača na ostrvu, konzervacionisti su pažljivo sakupljali jaja ovih kornjača i prebacivali ih na druga ostrva gdje su uspijevali da izlegu. Kada su dovoljno porasli, bili su prebačeni nazad na Pison, jer pacovi ne diraju odrasle kornjače. Međutim, pacovi su nastavili da uništavaju jaja.

Tek 2012. godine su biolozi helikopterima izbacivali otrov koji uništava samo pacove i sada je Pison končano oslobođen ove pošasti. Na ostrvu ima sve više mladunaca, a trenutno ih ima ukupno oko 500 na ostrvu, što je mnogo više od 300 kornjača koliko ih je bilo prije dvije godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније