Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

03. 04. 2013. 15:18 >> 15:18

VELIKI KAO LICE

Otkrivena tarantula od 20 cm

Naučnici su na Šri Lanki otkrili novu vrstu velike tarantule, čiji raspon nogu doseže više od 20 cm, kao cijelo ljudsko lice.

Taj pauk živi na drveću, a pripada rodu tigrastih paukova Poecilotheria koji obitavaju u Indiji i na Šri Lanki.  Poznati su po brzini i snažnom otrovu.

Nova vrsta je na nazvana Poecilotheria rajaei, po lokalnom policijskom inspektoru, koji je pratio naučnike kroz ratom razorena područja sjeverne Šri Lanke.

Broj novootkrivenih tarantula je mali, jer one žive u starom drveću, koga je sve manje zbog krčenja šuma. Do sada su pronađena tri primjerka.

Tarantule žive na svim kontinentima. Hrane se insektima, manjim glodarima, pticama, zmijama i ostalim sitnim životinjama. Žrtvama ubrizgavaju snažan otrov koji ih paralizuje, potom razgrađuje u varljivu smjesu. Najveća je vrsta Theraphosa blondi, koja doseže 30 cm, a živi u Venecueli i Brazilu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније