Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

14. 03. 2013. 08:43 >> 08:35

SEZONSKO CVBJEĆE

Najmanja knjiga na svijetu

Japanska knjiga o cvijeću „Šiki no Kusabana”, sa stranicama dugim svega 0,75 mm, nada se tituli najmanje štampane knjige na svijetu.


Japan tvrdi da je odštampao najmanju knjigu na svijetu sa stranicama veličine 0,75 mm koje ne mogu da se čitaju golim okom.

Mikro-knjiga na 22 strane, „Šiki no Kusabana” (Sezonsko cvijeće), sadrži imena i monohromne ilustracije japanskog cvijeća poput trešanja i šljiva.

„Topan printing”, koji izdaje mikro knjige od 1964., kaže da su slova široka samo 0,01 mm napravljena istom tehnologijom koju koriste stručnjaci u izradi novčanica za sprječavanje falsifikata. Knjiga je trenutno izložena u Muzeju Topan printinga u Tokiju i prodaje se po cijeni od 29.400 jena (236 eura), sa sve lupom i većom kopijom.

Iz „Topana” kažu da će se prijaviti organizaciji Ginisovih svjetskih rekorda i tražiti da preuzmu titulu najmanje knjige, koju trenutno drži verzija Čehovljevog „Kameleona” na 30 stranica debela 0,9 mm, koju je 1996. uradio Rus Anatolij Konenko.

Najmanja reprodukcija odštampane knjige je kanadska „Teeny Ted from Turnip Town” dimenzija 0,07 mm x 0,10 mm koja vrijedi 11.500 eura.(Telegraf)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније