Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

12. 03. 2013. 14:14 >> 14:11

OPASAN I ŠTETAN

Uništen veliki puž u Australiji

Ogromna prijetnja poljoprivredi Australije, puž veličine lopte za bejzbol, koji je proždirao stotine biljaka, između ostalih kakao i papaju, uhvaćen je i uništen, objavile tamošnje vlasti.

Puž je zatečen kako puzi po kontejneru trgovačkog centra u Brizbejnuu, a stručnjaci su ga identifikovali kao ogromnog afričkog puža koji može da naraste do 30 cm i da bude težak i do kilogram.

Poznato je da jede 500 različitih vrsta usjeva, voća, autohtonih australijskih biljaka, pa čak i druge velike afričke puževe.

"Ogromni  afrički puževi su među najvećim na svijetu i najveće štetočine", rekao je regionalni direktor australijskog ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šuma Paul Nikson.

Taj puž ima i do 1200 jaja godišnje, podnosi ekstremne temperature i ima veoma malo prirodnih neprijatelja u Australiji. Prenosi i parazite koji mogu i čovjeka da zaraze meningitisom i čak dovedu do smrti.

Prošla velika najezda tih puževa dogodila se 1977. i tada je u intenzivnoj akciji u Kvinslendu ubijeno 300 komada. Stanovnici su tada bili posebno edukovani, ostavljali su mamce i prikupljali puževe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније