Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ b92 ]

23. 04. 2024. 10:07 >> 10:07
Čitaj mi:

U BRITANIJI

Vlažne maramice koje sadrže plastiku biće zabranjene do ljeta

Vlažne maramice koje sadrže plastiku biće zabranjene za prodaju u Britaniji, a zakon će biti donijet prije ljeta kako bi se spriječilo da mikroplastika zagađuje rijeke i plaže.

 

Laburisti su se obavezali da će ići dalje i potpuno zabraniti proizvodnju plastičnih vlažnih maramica, što znači da će proizvodi nestati sa polica ko god da pobijedi na izborima, prenio je Tajms.

Minsitar za životnu sredinu Stiv Berkli izjavio je da vlažne maramice koje sadrže plastiku zagađuju vodene tokove i uzrokuju da mikroplastika ulazi u životnu sredinu. Odjeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja će donijeti zakon prije ljetnje pauze za suzbijanje ovog nepotrebnog izvora zagađenja.

Ministri već nekoliko godina razmatraju zabranu, a nedavne konsultacije su pokazale da je 95 odsto za to. Kada zakon bude usvojen, prodavnice će imati 18 mjeseci da postupno ukinu plastične vlažne maramice prije nego što zabrana stupi na snagu.

Međutim, vlada navodi da će postojati izuzetci za medicinske dezinfekcione maramice i da će proizvodnja vlažnih maramica koje sadrže plastiku ostati legalna, a kompanije će biti „ohrabrene” da ih proizvode bez plastike.

Stiv Rid, sekretar za životnu sredinu u sjenci, rekao je da plastične vlažne maramice začepljuju kanalizaciju, ubijaju divlje životinje i dovode do toga da kanalizacija ponovo ulazi u domove ljudi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније