Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

12. 03. 2013. 11:32 >> 11:36

DAUNOV SINDROM

Lutke za život bez razlike

Koni Feda, majka djevojčice sa Daunovim sindromom dizajnirala posebnu liniju lutki koje su namijenjene djeci koja pate od tog poremećaja.

 

13-ogodišnja Hana ima Daunov sindrom. Požalila se majci da nijedna lutka sa kojom se igra i koje bira iz kataloga, ne liče njoj. To je inspirisalo njenu majku da napravi lutke koje su poput njene kćerke.

"Dolls For Downs" projekt je koji Koni želi da pretvori u posao. Prve lutke posvećene djeci sa Daunovim sindromom pojaviće se na tržištu u maju.

Iako slične lutke već postoje na tržištu, majka ove djevojčice smatra kako one ne uspijevaju da prikažu ono što njena trinaestogodišnja kćera vidi kada se pogleda u ogledalo.

"Želja mi je da kad pogleda lutku, Hana ugleda nešto predivno, jer je to ono što ja vidim kada pogledam nju", rekla je Koni za "Huffington Post".

Njena misija je da djecu s poteškoćama u razvoju prikaže u dobrom svjetlu, a to planira da postigne s lutkama Eli, Niki, Hana, Grejs i Aziza, koje imaju karakteristike tipične za osobe koje pate od Daunovog sindroma.

Lutke dolaze uz različite kombinacije odjeće, upotpunjene dodatnom opremom i asesoarom, kako bi djeca razvijala motoričke vještine. 

Prve izrađene lutke mogu se naručiti preko veb stranice "Dolls for Downs" po cijeni od 87,50 dolara.

Daunov sindrom

Daunov sindrom je oblik hromozomopatije koji se javlja kao posljedica trizomije hromozoma 21.

Karakteristike su, specifičan izgled lica i mentalna zaostalost kao obavezni pokazatelj ovog sindroma.

Prvi put ga opisao dr Džon Lagdon Daun(John Lagdon Down) 1866. godine na sopstvenom djetetu, a tek 1959. godine su Lejune i njegovi saradnici ustanovili da je uzrok ovog sindroma trizomija.

Učestalost ovog sindroma u ljudskoj populaciji je 1:700 živorođenih. Primjenom prenatalne dijagnostike učestalost Daunovog sindroma kod novorođenčadi je značajno umanjena. U Velikoj Britaniji je ta učestalost nešto manja 1:1000, usljed sve prisutnije prenatalne dijagnostike (prenatalni skrining), te se približno 60% slučajeva ovog sindroma otkrije prenatalno.

Na učestalost utiče starost majke. Kod žena do 20 godina starosti učestalost je 1:1550, kod žena starijih od 40 godina, ona se povećava na 1:45 živorođene dece, a kod starijih od 45 god. na 1:25.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније