Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ RTS ]

26. 01. 2024. 15:48 >> 15:48

"PORTRET GOSPOĐICE LIZER"

Slika Gustava Klimta pronađena poslije skoro 100 godina

Slika austrijskog umjetnika Gustava Klimta, za koju se vjerovalo da je izgubljena prije skoro 100 godina, pronađena je u Beču.

"Portret gospođice Lizer" je nekada pripadao austrijskoj jevrejskoj porodici i posljednji put je viđen u javnosti 1925. godine. Sudbina slike nakon toga je nejasna, ali porodica sadašnjih vlasnika sliku ima od šezdesetih godina prošlog vijeka.

Aukcijska kuća "im Kinsky" procjenjuje vrijednost slike na više od 54 miliona dolara, a ponovno otkriće slike je nazvano pravom "senzacijom".

"Tako rijetka slika, tako velikog umjetničkog značaja i vrijednosti decenijama se nije pojavila na umjetničkom tržištu u centralnoj Evropi", navodi se u saopštenju Aukcijske kuće "im Kinsky".

"Portret gospođice Lizer" će se naći na aukciji 24. aprila u ime vlasnika i pravnih nasljednika porodice Lizer.

Ova odluka je zasnovano na Vašingtonskim principima, međunarodnom sporazumu o vraćanju umjetničkih predmeta koje su opljačkali nacisti, potomcima onih od kojih su oduzeti.

Prije aukcije, slika će biti predstavljena na različitim međunarodnim izložbenim prostorima, uključujući Veliku Britaniju, Švajcarsku, Njemačku i Hong Kong, saopštila je aukcijska kuća.

Portret je nekada pripadao porodici Lizer, bogatim bečkim industrijalcima.

Ernst Ploil, jedan od direktora aukcijske kuće "im Kinsky", rekao je da do sada nisu pronašli dokaze da je djelo bilo opljačkano ili ukradeno prije ili tokom Drugog svjetskog rata.

"Slika je opisana kao izgubljena u svim catalogues raisonnés (sveobuhvatnim spiskovima Klimtovih djela). U našim krugovima 'izgubljena' znači vjerovatno uništena, vjerovatno spaljena tokom rata, ali u svakom slučaju više ne postoji. Niko nije očekivao da će se ona ponovo pojaviti. Zauzeli smo aktivan pristup i ne samo da smo istražili porodicu Lizer kao potencijalne podnosioce zahtjeva za restituciju, već smo se obratili i potencijalnim predstavnicima na osnovu našeg iskustva iz prethodnih postupaka za restituciju", kazao je Ploil.

Klimtovi radovi su na aukcijama dostizali astronomske cifre. Njegova Dama sa lepezom prodata je u junu za nevjerovatnih 108,4 miliona dolara, što je čini najvrjednijim umjetničkim djelom koje se do danas pojavio na aukciji u Evropi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније