Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

01. 03. 2013. 13:18   >>  13:14

IPAK PREŽIVIO

Najsmrtonosniji obrok na svijetu

Lio Benediktus za britanski list "Gardijan" napisao je tekst „Preživio sam najsmrtonosniji obrok na svijetu“.Jeo je naduvanu ribu, ’kluvak’ pastu od oraha i najvreliji čili na planeti i to sve u humanitarne svrhe.

 

Simptomi počinju odmah nakon nekoliko minuta. Prvo vas svrbi jezik, golica vas nešto u usnoj duplji. Potom počinje mučnina, bol u stomaku i dijareja. Zatim će vam utrnuti udovi, uz nekontrolisano znojenje i balavljenje. Onda ćete osjetiti slabost i drhtavicu, ubrzo počinje i postepena paraliza dijafragme, nevjerovatno veliki pad krvnog pritiska, problemi sa disanjem. Usne vam plave, plave vam prsti na rukama i nogama, srce otkazuje. Sve to u vremenskom intervalu od najmanje sedamaest minuta do sat vremena, najviše. I sve vrijeme ste veoma svjesni svega što vam se događa. 

Sve ovo desiće vam se nakon nekoliko zalogaja najsmrtonosnijeg obroka, u šta se uverio i Lio Benediktus koji je za britanski list Gardijan napisao tekst "Preživio sam nasmrtonosniji obrok na svijetu".

„Moj potencijalno ubitačni meni sastojao se od naduvane ribe, ’kluvak’ paste od oraha i najvrelijeg čilija na svijetu. Nije me ubio, ali nije ni bio mnogo ukusan“, piše Benediktus. 

Glavni sastojak na pomenutom meniju bila je upravo naduvana riba, koja spada u familiju morskih i priobalnih riba reda „Tetraodontiformes“. Ove ribe smatraju se jednim od najotrovnijih kičmenjaka na svijetu. Njihova upotreba u ishrani zabranjena je u mnogim zemljama, dok se u Japanu smatra specijalitetom. 

U toj zemlji izlazećeg sunca ova riba često se nalazi na meniju, ali čak i tamnošnji kuvari uklanjaju opasne dijelove mesa koji sadrže otrov tetrodokstin. On se u konačnom jelu nalazi tek u malim količinama, ali ni to nije zanemarljivo jer je tetrodokstin skoro hiljadu puta moćniji od cijanida. 

Benedikt navodi kako se niko osim njega nije usudio da proba i zmijsko vino, za koje tvrdi da je veoma okrjepljujuće. Napitak koji sadrži otrov kobre i škorpiona pomiješan je sa limunskom kiselinom, i izvrsno je došao uz dezert od makarona i kikirikija začinjenih cijanidom. 

Naduvana riba nalazi se na listama zabranjenih namirnica širom svijeta, pa i u Velikoj Britaniji. Međutim Benediktus je imao specijalnu priliku da ga proba na jedinstvenoj humanitarnoj večeri organizacije „Remeber a Charity“. 

Cilj događaja bio je da odabranim bogatašima prikažu kako izgleda smrt i time ih podstaknu na veće učešće u humanitarnim akcijama.(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније