Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ I. P. ]

30. 11. 2021. 07:34   >>  07:36

NAUKA

Bebe razviju smisao za humor u prvom mjesecu

Bebe razviju smisao za humor u prvih mjesec dana života, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje je bilo globalnog karaktera i uključivalo je oko 700 beba. Objavljeno je u časopisu Behavior Research Methods.

Tim istraživača na Univerzitetu u Bristolu otkrio je kako bebe uživaju u humoru koji je baziran na različitim aktivnostima kao što su golicanje, sakrivanje, pravljenje grimasa i pričanje "čudnim" glasom.

Takođe je otkrio da bebe koje nijesu napunile godinu dana vole vidjeti reakcije drugih ljudi, npr. kada se neko uplaši i slično, piše Indepenent. Dvogodišnjacima je zanimljiv tzv. "besmisleni" humor: rečenica "Pas kaže mu" itd.

Trogodišnjaci vole igre riječi, trikove, ali i pogrdne riječi.

Socijalizacija je ključna u razvoju smisla za humor, a pomaže i u poboljšanju drugih kognitivnih vještina, kao što je maštanje. Doktorica Elena Hoicka kazala je kako je smisao za humor složen proces koji se razvija u prve četiri godine života.

"S obzirom na njegovu univerzalnost i značaj u mnogim aspektima života djece i odraslih, važno je da razvijemo alate kako bismo utvrdili kako se humor najprije razvija, tako da možemo razumjeti ne samo pojavu humora, već i kako on može pomoći mladima kada je riječ o mentalnom zdravlju", dodala je.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније