Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Klix.ba [ B.B. ]

18. 10. 2021. 16:52   >>  16:55 1

SNIMALI SCENE ZA FILM

Ruska filmska ekipa uspješno sa ISS-a stigla do Zemlje

Ruski režiser i glumica koji su snimali scene za film na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) vratili su se na Zemlju, nakon što im je letjelica imala problema sa motorima.

Riječ je o ruskoj glumici Juliji Peresild koja je bila dio tima poslanog na ISS u svrhu snimanja filma. Ona se sada vratila na Zemlju zajedno s producentom Klimom Šipenkom i ruskim astronautom Olegom Novitskijem. Glumica i režiser su na ISS-u proveli 12 dana, a na Zemlju su se vratili u nedjelju. Za razliku od njih, kosmonaut Novitskij je u svemiru boravio 191 dan.

Peresild je 5. novembra otputovala na ISS kako bi snimila scene za film "The Challenge", koji donosi priču o ruskoj doktorici koja spašava bolesnog kosmonauta.

Tročlani tim se kući vratio letjelicom Sojuz MS-18, koja je sletjela u Kazahstan.

Kosmonaut Novitskij je svoju misiju započeo 9. aprila, a to je bila njegova ukupno treća misija, te sada ima ukupno 531 dan proveden u svemiru.

Letjelica Sojuz je u subotu imala problema, jer su njeni potisnici ostali duže aktivni tokom provjere motora. ISS se nagnuo, ali je ekipa na Zemljii uspostavila kontrolu nakon 30 minuta. Posada ni u jednom trenutku nije bila u opasnosti, ali je ovo već drugi ovakav incident s ruskom letjelicom u proteklih godinu dana.

Peresild i Šipenko su tako postali prva filmska ekipa na ISS-u. U dogovoru s Roscosmosom, kosmonauti Novitskij, Anton Škaplerov i Pjotr Dubrov takođe imaju male uloge u filmu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније