Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Č.J. [ b92 ]

23. 09. 2021. 13:34 >> 13:35
3

"HERMEUS"

Hiperzvučnim avionom iz Njujorka u London za sat

Projektovana najveća brzina aviona Hermeus je 5,5 maha ili 6737 km/h - što ga čini najbržim mlaznjakom na planeti.

U posljednjih 18 mjeseci, Boom je uspješno testirao demonstracioni avion XB-1 i pretprodao United Airlinesu 15 svojih modela Overture sa 30 sjedišta koji se još uvijek razvijaju. Virgin Galactic i Rolls Roice sklopili su partnerstvo za razvoj 19-sjedišta. Čak je i Ruska Federacija otkrila planove za izgradnju supersoničnog aviona za komercijalnu upotrebu.

Zatim tu je Hermeus Quarterhorse. Zamislite supersonični ili Mah 1 - brzinu zvuka - pomnožite sa pet i dobićete hiperzvučnog Quarterhorse-a.

Prošle nedjelje je kompanija sa sjedištem u Atlanti objavila nagradu od 60 miliona dolara američkog vazduhoplovstva za finansiranje testiranja aviona. Kao i grčki bog Hermes, ovaj Hermeus je dizajniran za nesmetano putovanje između svetova, sa projektovanom najvećom brzinom od 5,5 maha ili 4.219 milja na sat. To ga čini najbržim avionom za višekratnu upotrebu na planeti, pa će let od Njujorka do Londona trajati manje od sat vremena.

Tolika brzina dolazi jedinstvenim podešavanjem motora, pogonskog sistema sa kombinovanim ciklusom (TBCC) zasnovanim na turbini. Takve sisteme koriste standardni mlazni motori za lansiranje i slijetanje i za postizanje dovoljne brzine u letu za ubacivanje vazduha u drugu turbinu-poznatu kao ramjet ili scramjet, koja proizvodi više energije, ali zahtijeva protok vazduha velike brzine da bi se zapalila. Poteškoća je upravljanje prelazom između turbina i postizanje potrebne aerodinamike.

Hermeus je dobro počeo. Za devet mjeseci je projektovao, izgradio i testirao svoj motor, zasnovan na turbo mlaznici GE J85, i ima dvije prednosti kada je u pitanju testiranje. Quarterhorse će letjeti autonomno, tako da razvojni tim može dobiti prototipove u vazduhu i učiti od njih bez rizika po živote pilota.

Trenutno planira testiranje male verzije 2023. godine, verzije srednje nosivosti tereta 2025. godine i veće komercijalne putničke verzije 2029. godine.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније