Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

RTS [ B.B. ]

17. 09. 2021. 23:45   >>  23:46 2

U KALIFORNIJI

Požar prijeti najvećem drvetu na svijetu starom 2.500 godina

Požar prijeti svjetski poznatom nacionalnom parku Sekvoja u Kaliforniji, zbog čega su vatrogasci pokrivačima otpornim na vatru obložili džinovsko drveće staro hiljade godina. Zvaničnici se plaše da bi požar mogao da dođe do Velike šume, gaju koji je dom najvećeg drveća na svijetu.

Šuma ima oko 2.000 sekvoja, uključujući i "General Šermana", gorostasa visokog 83 metra, koji je ujedno i najveće drvo na svijetu staro oko 2.500 godina.

Požar u okolini bjesni već nedjelju dana.

Više od 350 vatrogasaca, zajedno sa helikopterima i avionima, mobilisano je da se bori protiv vatrene stihije, piše Bi-Bi-Si.

Obmotali su nekoliko stabala, uključujući General Šermana, pokrivačima od aluminijumske folije da bi ih zaštitili.

"Ovo je veoma značajno mjesto za mnoge ljude, pa smo mnogo napora uložili u njegovu zaštitu“, kaže za LA tajms Rebeka Paterson, portparolka Nacionalnih parkova Sekvoja i Kraljevski kanjon (King’s Canyon).

Stručnjaci kažu da su sekvoje evoluirale da prežive požare i da su veoma otporne na njih.

Više od 7.400 požara je izbilo ove godine u Kaliforniji i spalilo više od 890.000 hektara.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније